Keletas svarbių įrodymų, jog 19 - sunkiausi metai

Ne veltui 19 - uosius metai psichologai sieja su samišiu, negebėjimu suvokti savasties ir maištu. Atrodo, paauglystė jau praėjo, tačiau atsiradę nauji įsipareigojimai, bandymas gyventi atsiskyrus nuo tėvų ar savarankiškumo udymasis nėra lengviausios užduotys. Kodėl 19 metai - vieni sunkiausių?

Oficialiai jau esi suaugusi

Suaugusiu oficialiai tampama sulaukus aštuoniolikos, bet vis dar lieki su apsauginiais ratukais – tau dar leidžiama būti vaiku ir daryti klaidas. O štai kai sulauki 19-os, viskas pasikeičia. Nors nesi visiškai suaugusi,

Turi išsigryninti savo gyvenimo planus

Gyvenai sau be rūpesčių, tik su savo svajonėmis ir lūkesčiais, ir staiga tau sako, kad turi turėti išsamų planą, ką ketini toliau daryti gyvenime. Tai ganėtinai sudėtinga, ypač, jei nesi apsisprendusi, ką nori veikti, studijuoti, kur matai save penkerių metų bėgyje.

Esi ir paauglė, ir suaugusi

Techniškai vis dar esi paauglė, tau vis dar „-niolika“ metų, bet tavo veiksmai jau kaip suaugusio žmogaus. Sunku save apibrėžti. Kaip išmintingai dainavo Britney Spears, „I‘m not a girl, not yet a woman“ („Esu jau nebe vaikas, bet dar ir ne moteris“). Šis amžius vadinamas pačiu nelengviausiu todėl, jog sunku suvokti savo tapatybę, norus bei interesus.

Jei dar nedirbi, atėjo laikas susirasti darbą

Jei tau pasisekė ir galėjai sau leisti nedirbti ne visu etatu, kol mokeisi vidurinėje mokykloje, dabar jau nebeturi jokių pasiteisinimų ir privalai pradėti pati užsidirbti pinigų. Žinoma, jei studijuoji, tuomet gyvenimą, tau, ko gero, finansuoja tėvai, tačiau jau pamažu privalai pagalvoti apie savo finansinę padėtį. Gal verta susirasti darbą ne pilnu etatu ar paieškoti darbo internetu, nuotoliniu būdu?

Pradedi savarankišką gyvenimą

Tenka pradėti savarankiškai tvarkyti visokius kasdienius dalykus – pačiai skalbti, gaminti ir pasirašyti nuomos sutartį. Visgi savarankiškas pasaulis ne visuomet garantuoja laimę, jame apstu įvairiausių įsipareigojimų. Privalai būti savarankiška, antraip jausiesi prastai.

Draugauji tik su panašaus amžiaus draugais

Devyniolika išties yra keistas amžius – jautiesi tarsi pakliuvusi į skaistyklą. Savaitgaliais dažniausiai bendrauji su labai ribotos amžiaus grupės žmonėmis, kuriems 18–20 m., mat su vyresniais žmonėmis dažniausiai neatrandi kalbos, skiriasi jūsų veiklos.

Tau dar nerodoma tokia pati pagarba, kaip suaugusiesiems

Norėtum, kad žmonės apsispręstų, ypač tavo tėvai. Tu jau suaugusi ir nori, kad tave gerbtų kaip suaugusį žmogų. Bet kai padarai klaidą, vis dar nori būti laikoma tik vaiku. Ši priešprieša egzistuos iki tol, kol tau bus dvidešimt ketveri. Žinoma, kiekviena iš mūsų individualiai vystosi, tobulėja, tačiau ši tendencija gaji daugeliui dvidešimtmečių merginų.

Atrandi seksualinį pasaulį

Ir šis atradimas ne visuomet būna sėkmingas. Gali pasirinkti netinkamą partnerį, propaguoti nesaugų seksą, galbūt net nusivilti seksu (o juk tiek daug teigiamų dalykų apie jį girdėjai...). Egzistuoja ankstyvo nėštumo rizika, be to, partneris, kurį išsirinksi, ne visuomet bus linkęs įsipareigoti ir padėti auginant vaiką. Vis dėlto tai kartu ir naujų atradimų, potyrių metas, kuris pamažu tave atveda į tikros moters pasaulį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis