15 tiesų, kurias privalai žinoti prieš eidama į internetinį pasimatymą

Pažintys internetu dabar įvyksta gal net dažniau nei realiame gyvenime, tačiau kaip pasitikėti žmogumi, kurio niekada nesi matęs gyvai? Kodėl susipažinti internetu dabar gali būti net saugiau ir smagiau, nei bare? Kokių funkcijų turi naujausios pažinčių svetainės, kurios didina jų vartotojų saugumą?

Ir kodėl Adele, Mila Kunis ir Halle Barry rinktųsi susipažinimą internetu, jeigu nebūtų tokios žinomos?

Anksčiau žmonės internete norėdavo paslėpti kiek įmanoma daugiau informacijos apie save, nes paties interneto galimybės, bendravimas jo pagalba buvo menkai pažįstami dalykai. Dabar virtualioji erdvė yra tapusi natūrali realaus gyvenimo dalis, taigi ir pažinčių svetainės jau – visiškai įprastas dalykas.

Žinoma, visuomet išlieka tikimybė „online“ sutikti įtartinų keistuolių, melagių ar slapukų, bet ši tikimybė yra tikrai nemenka ir realybėje. Susipažinimo gyvai privalumas išlieka bene vienintelis: iš karto galima pajusti, ar veikia vadinamoji „chemija“, ar patinka žmogaus kvapas, manieros. Tačiau pirmasis susitikimas gyvai neišvengiamai įvyksta ir po susipažinimo internete, tik pastaruoju atveju jūs jau žinote, ar su žmogumi jus gali sieti ne vien galvą apsukanti „chemija“ (o gal tai buvo tik bare išgerto kokteilio poveikis?), o ir nors šioks toks charakterių, interesų bei pomėgių atitikimas. Per gyvus pasimatymus būna nelengva kalbėtis apie svarbius dalykus, kaip požiūris į santykius, meilę, pagarbą, pagrindinius lūkesčius – vengiama atrodyti pernelyg rimtam. Taigi dažnai tokie pasimatymai beprasmiškai išsitempia laike ir vėliau būna labai nemalonu pasakyti žmogui, kad daugiau nebesusitiksite, nes – oops – po septinto pasimatymo netyčia sužinojote, jog vienas iš kito tikitės visiškai skirtingų dalykų! Kalbantis internetu, išsiaiškinti tokius klausimus yra lengviau, nes nejaučiamas nejaukumas, susivaržymas, dėl to yra daug mažesnė tikimybė išeikvoti daug laiko ar netgi pinigų bergždžiai pažinčiai. Lieka tik išlaikyti budrumą, kurio prireiktų ir pirmosios pažinties bare metu, ir pasirūpinti savo saugumu.

Taigi, kokie yra iššūkiai susipažįstant virtualioje erdvėje?

- Būtina apsisaugoti nuo galimo persekiojimo. Jūs dar negalite žinoti, ar bendraujate su sąžiningu žmogumi, todėl pažinčių svetainėje galima publikuoti arba kitiems asmenims siųsti tik tokias savo nuotraukas, kurias būtų visiškai drąsu rodyti visiems, pradedant savo mama ir baigiant darbdaviu. Tas pats liečia ir visus jūsų rašomus tekstus - nepažįstamiems žmonėms nerašykite nė vieno sakinio, kurio, jeigu jis būtų paviešintas, gėdytumėtės.

- Prieš naudojantis pažinčių svetainėmis, reikia gerai išanalizuoti, kokios yra jų funkcijos. Pavyzdžiui, dėl minėtojo pokalbių konfidencialumo išlaikymo, Lietuvoje veikianti pažinčių svetainė ir programėlė Poruoklis.lt skurta taip, kad visa susirašinėjimo istorija negrįžtamai dingsta pabaigus pokalbį su žmogumi, su kuriuo buvote atsitiktine tvarka „sujungtas“ pažinčiai realiu laiku. „Vienas nemaloniausių dalykų, kuriuos patiria žmonės interneto svetainėse, yra tai, kad pažinčių portalai paprastai savo narius „eksponuoja“ savo puslapiuose kaip ieškančius pažinties. Taigi mes svetainę specialiai kūrėme taip, kad jūsų nuotrauką ir profilio informaciją galėtų matyti tik vienas žmogus, su kuriuo jums siūloma pabendrauti realiu laiku“, – dar vieną būdą išlaikyti daugiau konfidencialumo akcentuoja Poruoklis.lt įkūrėjas Edvinas Liuima.

- Reikia pasitikėti savo nuojauta. Jeigu jaučiate, kad bendravimas yra keistas, nepatogus, nemalonus, kyla bet kokių abejonių, geriau jį iš karto korektiškai nutraukti. Bet koks bandymas daryti spaudimą jums, kai žmogus dar nėra pažįstamas gyvai, nėra normalus arba toleruotinas. Pažinčių portalas yra galimybė rasti malonų bendravimą, bet niekada negali tapti prievolė tęsti susirašinėjimą, kuris ima slėgti.

- Per intensyvus, primygtinis bendravimas, taip pat noras atrodyti kuo geriau taip pat kelia įtarimų. Jeigu matote, kad žmogus neriasi iš kailio, norėdamas kuo geriau prisistatyti internete, tai kelia abejonių, ar realiame gyvenime jis nors kiek pasitiki savimi. O jeigu yra rašomi ir siunčiami nuo kitur nukopijuoti romantiniai tekstai, tai yra neabejotinas signalas bėgti.

- Nesidalykite jokia konfidencialia informacija, tokia kaip slaptažodžiai, asmens kodas.

- Savo darbovietės informaciją ir tapatybę reikia dėl saugumo slėpti registruojantis pažinčių svetainėje ir per pirmuosius kontaktus. Tačiau negaiškite laiko tolesnei pažinčiai, jeigu žmogus, susirašinėjant ilgiau ir jau tariantis dėl susitikimo, primygtinai nori slėpti savo tapatybę – pavardę, darbovietę. Tai reiškia, kad jis turi per daug priežasčių tam, ir ta priežastis, greičiausiai, naktimis guli šalia jo su vestuviniu žiedu ant piršto.

- Nevenkite tiesių pokalbių apie tai, koks yra jūsų susipažinimo tikslas. Jeigu jūs arba pašnekovas norite pažinties vien seksui, o galbūt ieškote partnerio visam gyvenimui – tai yra jūsų abiejų teisė ieškoti to, ko reikia jums, tačiau reikia būti sąžiningam ir atviram, ir negaišti nei savo nei kitų laiko manipuliacijoms.

- Puiku, jeigu su naujuoju pažįstamu atrandate bendrų draugų, kolegų, ir tuomet jų galite pasiklausti apie savo naująją simpatiją prieš susitikdami.

O kaip būti kuo saugesniam, jeigu jūsų pažintis internete pažengė tiek, kad jau norėtųsi susitikti gyvai? Jūs turėtumėte:

- Žinoti pašnekovo tapatybę, bent jau socialiniuose tinkluose.

- Susitikti viešoje vietoje, kavinėje. Nesutikti susitikimo pratęsti nuvažiuojant kur nors kitur.

- Pranešti artimiausiam draugui ar draugei, kur, su kuo einate, vakaro metu taip pat bent kartą susisiekti su juo ar ja ir pranešti, ar viskas gerai.

- Nutraukti susitikimą, jeigu bendravimas darosi keistas, nemalonus, ir saugiai išvykti su taksi, kad nebūtų žinoma, kur, kokia kryptimi išvykote.

- Nesileisti į jokias kalbas apie pinigus, jeigu bandoma kreipti kalbą į tai: nei apie savo pajamas, pragyvenimo lygį, nei galimybes paskolinti, ką nors apmokėti ir panašiai.

- Nesistengti būti „kuo geresniam žmogui“, kuris nevertina kito kritiškai. Jeigu jums nepatinka kito žmogaus manieros, elgesys, kai kurios mintys arba vertybės - tiesiog paleiskite jį.

- Tam, kad geriausiai įvertintumėte savo požiūrį į kitą žmogų ir savo įspūdžius, taip pat tai, ar jums iš tiesų gali būti įdomu kartu, per pirmąjį susitikimą geriau nevartoti alkoholio.

Ir galiausiai, daugelį mitų apie tai, kad pažintys internetu yra nejaukus dalykas, kurio reikėtų net šiek tiek gėdytis, geriausiai paneigia kitų žmonių pavyzdžiai - juk šiame technologijų triumfo amžiuje bene visi jau turime draugų, kurie sutiko antrą pusę internete. Keletas netikėtų pavyzdžių yra ir tarp žvaigždžių, kurios rado ar bent ieškojo meilės internetu:

- Ariana Grande ir Jai’us Brooksas. 2012 m. Jai’us su savo broliu Luke’u pradėjo varžytis dėl to, kuris galėtų atkreipti Arianos ėmesį. Jai’us susisiekė su ja per socialiniį tinklapį, sukūrė „YouTube“ vaizdo klipą apie tai, dėl ko jai turėtų būti verta su juo susitikinėti. Ši „akcija“ #JaiVsLukeForAriana baigėsi meilės istorija. Tiesa, ne amžina, bet kiek jų amžinų šiais laikais ir tėra...

- Didžiosios Britanijos muzikos žvaigždė Adele buvo prisiregistravusi pažinčių portale, tačiau, kadangi yra tokia žymi, nenorėjo rodyti savo nuotraukos, o dėl to nesulaukdavo laiškų.

- Tokią pačią problemą dėl susipažinimo internete, kurio vis tik norėtų, yra įvardijusios ir Halle Berry, Mila Kunis. „Esu buvusi poros pažinčių svetainių narė, kad pažiūrėčiau, kaip ten yra bendraujama, tačiau dėl to, kas esu, niekada ten nedrįsau būti savimi“, - yra sakiusi H. Berry. „Jeigu nedaryčiau to, ką darau, be jokios abejonės pažinčių ieškočiau internete, o ne baruose. Svarstyčiau daugiausia dvi sekundes. Tai yra daug prasmingiau“, - yra kalbėjusi ir M. Kunis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis