Vasarok šokdama: vasaros šokio mokykla’18 paskatins naujiems atradimams

„Lietuvos šokio informacijos centro“ organizuojama Vasaros šokio mokykla (VŠM) - didžiausias edukacinis šiuolaikinio šokio renginys Lietuvoje, skirtas šokio profesionalams bei mėgėjams, šiemet vyksiantis jau 19-tą kartą. Sezonui ruoštis kviečiantys seminarai Vilniaus „Menų spaustuvėje“ vyks rugpjūčio 20 – 25 dienomis, tačiau registruotis dalyviai raginami jau dabar.

Šių metų programoje – baleto pamokos dėstomos Arinos Trostyanetskajos, Lorando Zacharo šiuolaikinio šokio technika, Celios Amade šiuolaikinio šokio ir judesio seminarai bei Florencijos Demestri ir Samuelio Lefeuvre bei Ricardo Ambrozio vedamos dvi kūrybinės laboratorijos. Kaip atsiranda VŠM programa ir kodėl svarbu jos nepraleisti, klausiame projekto vadovės Laimos Servaitės.

Kas yra „Vasaros šokio mokykla“ jūsų akimis?

Į VŠM reikėtų žiūrėti ne tik kaip į profesionalias pamokas, bet kaip į šešių dienų renginį, happening'ą, į kurį ateini kartu su šimtu žmonių, kuriems rūpi šokis, ir su jais laiką leidi nuo pat 9 ryto iki 10 vakaro. Tai - daugiau nei tiesiog pamokos, kurias palieki joms pasibaigus. Po pamokų visada kviečiame pasilikti pokalbiams su mokytojais, meditaciniams užsiėmimams, teorinėms paskaitoms. Tai labai svarbu ir jauniesiems šokio studentams, kurie svarsto kuo būti baigus mokyklą, šokti ar nešokti - čia jie gali pasikalbėti su žmonėmis, kurie visa tai praėjo ir paklausti jų patarimų, ir jau patyrusiems šokėjams, kurie gali pasidalinti savo patirtimi. Taip pat tai yra bendruomenės formavimo renginys, nes įtraukiami net tie, kurie mokykloje nedalyvauja – šiemet antrus metus iš eilės visus norinčius pakviesime portretinės dokumentikos filmų peržiūroms apie Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjus: Godą Laurinavičiūtę, Airidą Gudaitę – Žakevičienę ir Lauryną Žakevičių bei Agniją Šeiko. Kaip ir kasmet VŠM uždarymo metu šokėjai sukvies visus savo draugus ir šeimas ir jiems pristatys savo pamokų rezultatus.

Kas svarbu sudarinėjant programą?

Kiekvienais metais programa susideda iš kelių blokų: visada įtraukiame šiuolaikinio šokio techniką ir baletą. Trečioji programos dalis - kūrybinės laboratorijos tiems, kurie nori vystyti savo kūrybą, nesikoncentruodami į šokio techniką. Taip pat svarbu paruošti dalyviui draugišką VŠM sistemą: čia jis gali pats išsirinkti seminarus ir susidėlioti savo tvarkaraštį, seminarai yra skirtingų lygių, kad kiekvienam dalyviui būtų maksimaliai naudingi. Visi seminarai yra tęstiniai ir 6 dienas vyksta tuo pačiu grafiku.

Papasakokite daugiau apie kūrybines laboratorijas. Kam jos skirtos?

Tai – vadinamojo atviro lygio (open level) užsiėmimai, skirti tiems, kurie nebūtinai yra profesionalūs šokėjai, tačiau dirba su judesiu ir nori tobulėti per judesį. Tai - aktoriai, fizinio teatro, parkūro atlikėjai, vaidybos studentai, cirko ir net kovos menų atstovai. Taip pat svarbu paminėti, kad tai - kūrybinės laboratorijos principu vykstantys seminarai, kurie nėra tiesiog technikos ar choreografinių derinių mokymasis: čia svarbus asmeninis kiekvieno indėlis, galima dirbti prie konkrečių savo kūrybinių poreikių, tam naudojant šokį.

Kaip atrenkate mokytojus? Galbūt yra bruožai, į kuriuos atsižvelgiate?

Mokytojai atrenkami keliaujant po šokio mokyklas užsienyje ir stebint jų pamokas. Visada atsižvelgiame į mokytojo profesionalumą, choreografinę brandą, pedagogines savybes ir, žinoma, asmenybę. Siekiame, kad visi „Vasaros šokio mokyklos“ mokytojai būtų įkvepiančios, charizmatiškos asmenybės, nes dalyviai ne tik lanko jų technines pamokas, bet ir bendrauja prieš ir po jų neformalioje aplinkoje. Kadangi mūsų misija - suteikti galimybę prieš sezono pradžią dalyviams ne tik pasiruošti fiziškai, bet ir pasikrauti emociškai bei įsikvėpti naujiems darbams - mokytojų bendravimas mums labai svarbus. Taip pat stengiamės kasmet turėti mokytojų, jau turinčių ryšį su Lietuva, pavyzdžiui - šiemet turime net tris mokytojus, dalyvavusius šių metų „Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje. Kadangi stengiamės atvežti mokytojus, pas kuriuos paprastai būtų sunku pakliūti, mes juos nuolat keičiame ir pristatome vis naujus, todėl labai retas atvejis, kad kas nors grįžtų antriems metams, nebent tai būtų itin visiems patikęs mokytojas. Šiemet tai – baleto mokytojos Arinos Trostyanetskajos atvejis, kuri sugrįžta antra kartą.

Kokia VŠM programa laukia šiemet?

Kaip ir minėjau, turėsime trijų rūšių seminarus: baleto, šiuolaikinio šokio pamokas ir atviro lygio kūrybines laboratorijas. Dirbtuvių turinys daugiausiai priklauso nuo jas vedančių mokytojų, o šiemet jie – tikrai ypatingi, su didžiuliais patirties bagažais iš geriausių pasaulio šokio teatrų ir trupių. Celia Amade yra buvusi žymiojo Nyderlandų šokio teatro (NDT) narė, o Arina Trostyanetskaja - šoko NDT 2, Samuelis Lefeuvre ir Florencia Demestri – abu šokę pasaulinio garso choreografo Alaino Platelio trupėje „Les Ballets C de la B”, Ricardo Ambrozio buvo „Ultima Vez“ trupės narys, o Lorand Zachar – ilgametis Budapešto šokio teatro šokėjas, kūręs „Codarts“ teatrui, o dabar dėstantis „Codarts“ šokio akademijoje. Tai – šokio pasaulio vardai, kurių produkciją Lietuvos šokio informacijos centras į Lietuvą gali atvežti vos kartą per dešimtmetį, o VŠM suteikia galimybę su jais iš arti susipažinti šokio pamokose.

Kodėl VŠM verta nepraleisti, kodėl rekomenduojate dalyvauti?

Šis renginys yra visapusiškai vertas dalyvavimo. Visų pirma - mokytojai čia yra itin profesionalūs, šokantys aukščiausio lygio šokio trupėse ir dėstantys pripažintose užsienio šokio mokyklose. Pavyzdžiui, šiųmečiai Samuelis ir Florencia šią vasarą seminarus ves ir „B12“ bei „Deltebre Dansa“ festivaliuose, kurių edukacinės programos yra vienos stipriausių Europoje. Kitas aspektas - nepaprastai mažos kainos, kurias sugebame išlaikyti minimalias, palyginus su realiomis minėtų mokytojų pamokų kainomis. Jei važiuotumėte į to paties mokytojo seminarus kažkur Europoje, ne tik prisidėtų kelionės kaštai, bet ir už pamokas sumokėtumėt bent penkis kartus daugiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis