„Nesveika“ meilės istorija, dėl kurios išprotėjo pasaulio jaunimas(FOTO)

Bene kasmet literatūros pasaulį sudrebina kažkas, kas priverčia paauglius aikčioti, tėvus džiaugtis, kad jų vaiką pagaliau nuo kompiuterio atitraukė knyga, o filmų kūrėjus trinti rankomis – pagaliau jie ir vėl turi kažką, iš ko gali uždirbti neįsivaizduojamas sumas pinigų.

Tokia neįtikėtina sėkmė lydėjo visus kūrinius, kurie susilaukė pritariamos jaunųjų skaitytojų reakcijos – itin sėkmingos pinigų kalyklos buvo ir daugelio vaikyste tapęs magiškasis „Haris Poteris“, ir kvapą gniaužiančios „Bado žaidynės“, ir, žinoma, liūdnokai pagarsėjęs ir ne pačiais gražiausiais žodžiais dažniausiai palydimas „Saulėlydis“. Visos šios knygos turėjo daugiau nei vieną dalį, todėl auditorija turėjo galimybę kasmet plėstis, tačiau pastarųjų metų fenomenas - paauglius sužavėjo viena, vos kelių šimtų puslapių knyga.

„Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ (originalus pavadinimas - „The Fault In Our Stars“),  nagrinėjanti sunkią, slegiančią ir liūdinančią temą – paauglių onkologines ligas, tapo vienu labiausiai laukiamų 2014-ųjų filmų, o šių laikų jaunimas dar kartą įrodė, kad išaugo iš blizgančių vampyrų ir banalių meilės istorijų – jiems reikia kažko tikro, pajausto ir išgyvento. 

Savaitės skaitomiausi straipsniai:

Nustebsi: jie mato, bet tau nesako
„Skudurynų“ reidas: kaip stilingai apsirengti už kelis litus?(FOTO)
TESTAS: kokia šukuosena tau tinka pagal charakterį?

Knygoje pasakojama, kaip vaizdingai teigia reklaminiai ekranizacijos plakatai, „nesveika“ meilės istorija: su sunkiomis vėžio formomis susidūrę Heizel ir Augustas susipažįsta vėžiu sergančiųjų palaikymo grupėje. Jų draugystė nuo pat pirmos akimirkos - ypatinga, tačiau tikrai ne dėl to, kad abiejų jaunuolių likimas itin liūdnas. Tai tikrai nėra knygą apie tai, koks tragiškas vėžiu sergančiųjų gyvenimas, o apie tai, kad net ir žinant, jog tau skirta gyventi daug mažiau nei tavo bendraamžiams, tu sugebi pamesti galvą dėl meilės lyg būtum nemirtingas. 

AP/Scanpix

Populiarumo paslaptis

Knygynų lentynas 2012-aisiais pasiekęs Johno Greeno bestseleris „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ išpopuliarėjo bene žaibiškai. Žurnalo „Times“ bestselerių sąraše ši knyga laikėsi ištisas 124-ias savaites, o 43-is savaites buvo laikoma žurnalo „NY“ populiariausia knyga jaunimui. Nepaisant to, knyga pasiekė „Amazon“ top‘o pirmąją vietą likus šešiems mėnesiams iki jos išleidimo!

„The Fault In Our Stars“ aktoriai Shailene Woodley ir Anselis Elgortas
AP/Scanpix

Pristatomas „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ filmukas, kuriame vaidino aktoriai Shailene Woodley ir Anselis Egortas, buvo peržiūrėtas daugiau nei dvidešimt tris milijonus kartų. Kokia šio išprotėjimo priežastis? Atsakymo toli ieškoti nereikia – reklama, skirta tiek filmui, tiek knygai, buvo tiesiog pavydėtina. Jos autorius Johnas Greenas, dar prieš išleisdamas „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“, buvo parašęs nemažai knygų ir sukaupęs nemažą gerbėjų būrį. Užsiimdamas šviečiamąja veikla kartu su savo broliu Hanku, bendraudamas su gerbėjais tiek „Twitter'yje“, tiek „Youtube“, jis užsiaugino kartą protingų ir iš literatūros daug reikalaujančių paauglių, kurie itin stipriai prisidėjo prie „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ šlovės. 

AP/Scanpix

Šios knygos išliekamoji ir literatūrinė vertė būtų diskutuotina, jei Johnas Greenas būtų ją paleidęs į pasaulį be jokio palaikymo. Ir vis dėlto, ilgi metai nuoširdaus bendravimo, 150 tūkstančių pasirašytų specialiojo tiražo knygos kopijų ir meilė savo skaitytojams atsipirko – mainais į įsileidimą į savo pasaulį ir gyvenimą, jie Johnui Greenui pasiūlė topų viršūnes.

Kas tas Johnas Greenas?!

Johnas Greenas, savo charizma ir užsidegimu labiau primenantis ekscentrišką literatūros mokytoją, o ne rimtą kelių bestselerių autorių, yra trisdešimt šešerių rašytojas. Jis yra parašęs šešias knygas, iš kurių viena virto filmu, o visos kitos laimėjo prestižinius literatūrinius apdovanojimus. Johnas Greenas tuo pačiu yra ir žymus vloggeris, apie savo gyvenimą kalbantis su gerbėjais visame pasaulyje. Tiek „Twitter“, tiek, žinoma, „YouTube“ pagalba. Lyg to nebūtų gana, kartu su broliu Hanku Greenu, Johnas sukūrė „Crash Course“ – šviečiamąją programa „YouTube“, kuri aprėpia literatūros, istorijos ir mokslo tematikas. Prie visų šių projektų ir užsiėmimų, jis dar ir renginių organizatorius – jo dėka atsirado „Project for Awesome“ – kasmetinis renginys ir labdaros organizacija, bei, žinoma, „VidCon“ – didžiausias visame pasaulyje, kasmetinis online video kūrėjų, gerbėjų ir šios industrijos atstovų renginys.

Johnas Greenas
Johnas Greenas
AP/Scanpix

Auditorija tobulėja?

„Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ populiarumas yra didžiausias komplimentas, kokio gali sulaukti šiuolaikinis jaunimas. Šios knygos išsilaikymas geriausiųjų sąrašuose ir neblėstantis filmo populiarumas įrodė, kad paaugliai yra daug reiklesni, griežtesni ir labiau sugebantys atsirinkti tai, ką verta skaityti, nei anksčiau. Jaunieji skaitytojai, į rankas paėmę „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ įrodė, kad jiems nebėra svarbu, kokia graži ir patraukli yra pagrindinė veikėja. Jie įrodė, kad supranta, kad šiuolaikinė mergina kuo puikiausiai gali susitvarkyti be vaikino, o bet kokį kandidatą į savo širdį priima tik gerai apgalvojusi.

AP/Scanpix

Paaugliai leido suprasti, kad jiems nieko į vatą vynioti nebereikia – skaudi gyvenimo realybė kiekvienam iš mūsų anksčiau ar vėliau tikrai smogs ir jie nori apie tai skaityti. Milijonai paauglių visame pasaulyje, iš kurių daugelis veikiausiai iš viso niekada nesusidūrė su onkologinėmis ligomis, staiga ėmė apie tai skaityti. Jie nustūmė į šoną blizgančius vampyrus ir cukrumi apibarstytas istorijas, mieliau į rankas imdami šį tą tikro, skausmingo ir velniškai gyvenimiško. O po socialinius tinklus jau sklando „memas“, kad pagal šią knygą pastatytas filmas taps šios kartos „Titaniku“. Na, bent jau viso pasaulio kino teatruose išlietų ašarų kiekiu tikrai pretenduoja garsųjį laivo skendimą kartu su Leonardo DiCaprio ir aplenkti...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis