Kaip susitaupyti pinigų?

Mokėti valdyti savo finansus, tiksliai žinoti, kokios tavo pajamos, išlaidos, ką gali sau leisti, kada vertėtų pataupyti ar kažko atsisakyti – privalu kiekvienai.

Deja, dažna mūsų nežino, kur „pabėga“ pinigai, skundžiasi jų trūkumų ir kartas nuo karto atsisako išeiti į susitikimą su draugais, nes nėra už ką. Ką daryti, kaip susitaupyti ir iš kur turėti papildomų pinigų, ypač, jei esi tik moksleivė arba „naujai iškepta“ studentė?

FIKSUOK IŠLAIDAS
Nesvarbu, kokio dydžio tavo pajamos, ir visai nesvarbu, tu moksleivė ar studentė, vis tiek rekomenduojama susikurti savo asmeninį išlaidų planą. Tiksliai žinok, kokias pajamas gauni ir kiek pinigų išleidi savo poreikiams. Daugelis žmonių praleidžia šį žingsnį ir susiduria su keblumais, o paklausti, kam išleidžia savo pinigus, neranda atsakymo. Šiais laikais yra daug programėlių, padedančių stebėti bei analizuoti savo finansinę padėtį. Viena jų - „Mano piniginė“. Tai nemokama mobili aplikacija skirta sekti asmenines išlaidas ir pajamas. Na, o jeigu jau turi banko kortelę, gali panašius veiksmus atlikti savo banko privačioje paskyroje, nes beveik visi bankai šiais laikais savo klientams siūlo įvairias finansų valdymo sistemas, tinkančias bet kokio amžiaus jaunimui, tiesiog rask tą, kuri tau tinka labiausiai. Žinodama kiek gali sau leisti, kiek gali atsidėti taupymui ir ko reikėtų atsisakyti, lengviau įsigysi daiktus, kurių nori. Taigi bendradarbiauk su savo banku ir naudokis siūlomais taupymo variantais.

NEPIRK TOS SKANIOS KAVOS
Vanilinė latė su grietinėle yra tikrai labai skani ir puikiai tinka skubant į mokyklą ar paskaitas. O galbūt šiuo gėriu mėgaujiesi vaikščiodama su draugėmis po miestą? Bet kokiu atveju, kyla vienas klausimas, ar kada nors susimąstei, kiek išleidi pinigų kavai? Nedidelis puodelis kavos kainuoja apie du eurus, jei kava skoninė su priedais ir vidutinio dydžio, kainuoja beveik tris. Imkime vidurkį – 2, 50 Eur. Kaip puodeliui kavos – kaina nemaža, bet juk ja lepiniesi gana dažnai? Net jei kavą perki kokius tris kartus per savaitę, per mėnesį išleidi 30 Eur! Vietoje tokio pinigų mėtymo į balą, siūlau pasidaryti kavos termopuodelyje, nenuskriausk savęs – pagardink ją grietinėle, cinamonu ar šokoladu ir vis tiek sutaupysi krūvą pinigų. Likusius galėsi išleisti kinui ar kažkokiam didesniam pirkiniui.

PARDUOK TAI, KAS NEREIKALINGA
Seni džinsai tapo per maži? Megztukas, kurį pirkai prieš porą metų tau tiesiog atsibodo, o kai kuriais papuošalais nebesipuoši, nes pakeitei drabužių stilių? Kam tau visą tai laikyti spintoje? Fotografuok savo drabužius, kelk į internetą ir parduok juos. Taip užsidirbsi papildomų pinigų, atlaisvinsi vietos spintoje, o kita mergina džiaugsis nauju pirkiniu.

NEMOKAMOS PRAMOGOS
Susitikus su draugais visuomet norisi laiką praleisti linksmai ir įsimintinai, tačiau tam nebūtina išleisti daug pinigų. Vietoj ėjimo į kino teatrą, galima susiorganizuoti filmų vakarą namuose. Puiki kompanija bei keptas obuolių pyragas praskaidrins nuotaiką ir kainuos minimaliai. Vietoje boulingo visuomet galima žaisti stalo žaidimus ar iš spintos išsitraukti riedučius ir eiti pasivažinėti. Nori sportuoti? Kam tau tas sporto klubo abonementas, jei gali sportuoti namuose arba lauke? Koncertai? Į kai kuriuos koncertus su moksleivio ar studento pažymėjimu galima patekti už pusę kainos arba nemokamai, tad naudokis tokiomis privilegijomis ir sek renginių naujienas, nes, kas ieško, tas randa.

PIRK PROTINGAI
Ar žinai, kiek daug aukso vertės prekių galima rasti padėvėtų prekių parduotuvėse vos už kelis eurus? Kam eiti į prabangias parduotuves ir mokėti krūvą pinigų, jei galima tokį patį drabužį įsigyti už labai gerą kainą? Žinoma, kad rastumei kažką gero bei kokybiško reikia ilgai ir kartais nuobodžiai ieškoti, tad sutaupydama pinigų, gali prarasti nemažai laiko, tačiau dažniausiai ši auka būna verta radinio. Jei vis tik nenori apleisti savo mėgstamų parduotuvių pirk akcijų metu. Užsisakyk mėgstamiausių parduotuvių naujienlaiškius, įsigyk tų parduotuvių nuolaidų korteles ir apie išskirtinius pasiūlymus sužinok pirmoji!

VAŽIUOK DVIRAČIU
Jei neseniai išsilaikei teises labai norisi važinėti automobiliu, tačiau benzinas kainuoja brangiai, be to, kamščiuose gali sugaišti daug savo brangaus laiko. Taupant pinigus ir valandas, rekomenduoju automobilį keisti į viešąjį transportą, o vasaromis, žinoma, jei yra galimybė, viešąjį transportą į dviratį. Ne tik sutaupysi pinigų, bet ir išjudinsi kūną.


Trumpi patarimai, padėsiantys sutaupyti:

1. Neik į parduotuvę alkana, taip neprisipirksi nereikalingo maisto;
2. Dovanas artimiesiems daryk savo rankomis, o ne pirk;
3. Išmok siūti – originalus įvaizdis garantuotas, nes galėsi pataisyti senus drabužius ar iš jų sukurti kažką naujo ir nematyto;
4. Nepirk šveitiklio ar veido kaukės ir iš natūralių produktų pasidaryk juos pati;
5. Keiskis su draugėmis drabužiais, knygomis, papuošalais;
6. Parduok senus nenaudojamus vadovėlius ar žodynus;
7. Nepirk knygų ar vadovėlių, kurių tau reikės trumpai, geriau imk juos iš bibliotekos;
8. Žalingi įpročiai kenkia ne tik tavo sveikatai, bet ir piniginei, tad atsisakyk jų;
9. Turėk taupyklę, ji turėtų būti neatidaroma, kad nekiltų pagundų, kartas nuo karto sumažinti jos turinį;
10. Universitete mokykis nepriekaištingai ir gauk stipendiją;
11. Prieskonius auginkis ant palangės. Ne tik sutaupysi pinigų, bet ir pagardinsi maistą;
12. Atvažiavusi močiutė davė pinigų? Per gimtadienį iš giminių susirinkai nemažą sumą? Neišleisk jų niekams, geriau dėk į taupyklę;
13. Nepirk vandens buteliukų, geriau prieš išeidama į gertuvę įsipilk vandens iš namų;
14. Naudok kuponus;
15. Pirk internetu ir naudodama kainų palyginimo programėlę išsiaiškink, kur tavo norima prekė yra pigiausia;

Finansininkė Monika Zaborskienė pasakoja, kad susitvarkyti savo finansus yra vienas svarbiausių uždavinių kiekvieno žmogaus gyvenime. Ji pastebi, jog taupymas, pirmiausia turėtų būti tikslingas, kitaip pinigai bus ankščiau ar vėliau išleisti nereikšmingai. „Nereiktų taupyti „juodai dienai“, reikia taupyti automobilio teisėms ar net pačiam automobiliui, mokesčiui už mokslą, išsvajotam papuošalui, vasaros kelionei su draugais ir t.t. Tada taupomi pinigai įgauna prasmę. Turint išsvajotą tikslą, galima labai lengvai atsisakyti nereikalingų pirkinių. Tad svarbiausia TIKSLAS. Taip pat svarbus pinigų fiksavimas. Kiekvieną vakarą, grįžusi namo susirašyk visus per dieną išleistus pinigus. Susiklasifikuok išlaidas: būstas, maistas, pramogos, drabužiai ir avalynė, studijos ir kitos. Kitas išlaidas sugrupuok pagal individualius poreikius.

Taip sekant savo išlaidas mėnesį ar daugiau, puikiai matysi, kur išleidi pinigus. Atrasi spragas, kur visai nereikalingai eikvojami pinigai, pamatysi, kad galima kažko atsisakyti ir leisti sau panaudoti tuos finansus visai kitiems poreikiams Jei esi moksleivis gaunantis kišenpinigius, bandyk taupyti juos, tačiau, jei gauni vos kelis eurus, kurių užtenka tik pietums, ieškok alternatyvos. Visada gali susirasti darbą. Jei du kartus per mėnesį, šeštadieniais, moksleivis padirbėtų tokiuose darbuose, kaip produktų prezentacijos prekybos centruose, nenuskriaustų savo laisvalaikio bei papildytų piniginę. Dažniausiai tokiose nepriklausomose reklamos agentūrose visada ieškomi darbuotojai, kuriems mokamas valandinis tarifas. Taip pat galima mokyti jaunesnius leituvių kalbos, plauti mašinas ar prižiūrėti vaikus. Bet kokiu atveju užsidirbus pačiam, pinigai įgis daug didesnę vertę, nei tėvų duodami kišenpinigiai.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis