Kaip išgyventi artėjančią egzaminų sesiją: 3 efektyvaus mokymosi būdai

Artėjanti daug pastangų reikalaujanti egzaminų sesija pažadina ne tik mokyklos suole snūduriuojančius, bet ir studentiška nepriklausomybe besimėgaujančius jaunuolius. Noras džiaugsmingai atšvęsti išleistuves ar išvengti griežčiausio dėstytojo dalyko perlaikymo motyvuoja, tačiau paskutinė naktis prieš egzaminą negelbsti. Todėl nepasiklysti informacijos džiunglėse ir sulaukti gerų rezultatų jums padės keli efektyvaus mokymosi būdai.

Valgyk, ilsėkis, sportuok

Antrą parą žibanti stalinė lempa, nuo knygų išvarvėjusios akys, kavos puodeliais nukrautas stalas ir tuščias šaldytuvas – scenarijus, kurį prieš rimtus atsiskaitymus išgyvena kone kiekvienas mokinys. Toks mokymasis labiau primena pasiaukojimą, sukeliantį tiek moralinį, tiek fizinį nuovargį, kai tuo tarpu geri rezultatai lieka užnugaryje.

Mokymosi proceso metu svarbu maitintis reguliariai, sveikai ir subalansuotai. Būtinai valgykite 3 kartus per dieną, gerkite daug vandens ir venkite greitojo maisto, energetinių gėrimų. Mokantis mitybos racioną be pusryčių, pietų ir vakarienės turėtų papildyti juodasis šokoladas, įvairūs riešutai, suteikiantys smegenims reikiamų medžiagų ir padedantys atminčiai veikti geriau.

Įsiminti informaciją lengviau padės reguliarus mokymasis, informacijos „dozavimas“ ir laikas poilsiui. Specialistų patarimu, kas 30 minučių yra naudinga daryti trijų minučių pertraukėles, o kas 2 valandas – 20-30 minučių pertrauką. Tiesa, šį laiką reikėtų išnaudoti kardinaliai kitaip – neapkrauti savęs papildomomis žiniomis iš socialinių tinklų ar naujienų portalų, o pajuokauti su draugais ar šeimos nariais. Vis tik po 2 valandų intensyvaus mokymosi sveikiausia pasportuoti – taip leisite smegenims pailsėti, suaktyvinsite kraujotaką, prasiblaškysite.

Konspektuok

Ieškodami reikalingos medžiagos internete, knygose, filmuose, ar straipsniuose, informaciją įsiminsite tik tuo atveju, jei ją susisteminsite. Tai reiškia, kad perskaitytas tezes ir mintis geriausia užsirašyti. Sudarydami savą konspektą, jūs apibendrinsite studijuojamą medžiagą, perrašydami išmoksite dalį jos. Pasižymėti naudingus faktus patogu sąsiuvinyje ar kompiuteryje.

Tačiau nepamirškite ir telefono – jis pravers renkant medžiagą, kad ir viešajame transporte. Beje, konspektuoti išmaniai galite ir paskaitų metu. Įprastą pieštuką pakeisti elektroniniu rašikliu vis dažniau siūlo ir telefonų kūrėjai. Pavyzdžiui, su naujausiu „Samsung Galaxy Note 8“ galima pasižymėti pastabas telefono ekrane, versti žodžius ir sakinius įrenginiui skirtu „S Pen“ rašikliu. Juo labiau, konspektai taps naudingais ne tik informacijai įsiminti, bet ir vaizduotei išlaisvinti. Kuo daugiau spalvų, grafikų, lentelių šiam darbui pasitelksite, tuo malonesnis mokymosi procesas jūsų lauks.

Išnaudok visus mokymosi šaltinius

Mokytis vienam neretai būna sunku, todėl rekomenduotina nesuprantamus dalykus aptarti su klasės draugais ar bendrakursiais. Šie gali aiškiau ir suprantamiau paaiškinti dėstytojų ir mokytojų pateiktą sudėtingą medžiagą. Taip pat, mokydamiesi kartu, pasitikrinsite savo žinias, įtvirtinsite turimas ir išgirsite naujų pravarčių dalykų.

Beje, žinioms pagilinti naudokite ir mobiliąsias programėles. Viena populiariausių virtualių mokymosi erdvių yra „Khan Academy“. Ši mobilioji programėlė gali atstoti tradicines pamokas mokykloje, kadangi vienu paspaudimu leidžia rinktis iš 10 tūkst. vaizdinių matematikos, mokslo, fizikos, ekonomikos ir daugelio kitų disciplinų pamokų. Ši programėlė yra visiškai nemokama ir yra viena geriausių išmaniųjų mokymosi programų.

Programėlę galite atsisiųsti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis