Dainų kūrimo pradžiamokslis - sukurk savo dainą (2)

Visi bent kartą esame patyrę tą jausmą, kai, rodos, pasaulis slysta iš po kojų, nieko nebesinori, atrodo, kad nebeliko nei prasmės gyventi, nei žmonių, kurie galėtų padėti, palaikyti. Lyg užplaukia toks keistas nevilties prigrūstas debesis ir vis smukdo, smukdo, smukdo...

Įsivaizduok tave besiglemžiančią pelkę, klampynę, kai yra visai nedaug galimybių iš jos išbristi, o tu net nesusigaudai savo mintyse ir gerai nesuvoki, ar visgi nori išbristi ar tau ir ten gerai. Grimzti vis ir grimzti, gilyn ir gilyn. Ir, deja, ne visiems pavyksta iš šios klampynės išsigelbėti. Veikiausiai dėl to, jog esame neviltį ir apsupti nepadarytų sprendimų ar paprasčiausiai nežinios.

Net nereikia tikrinti mokslinių tyrimų rezultatų, kad suvoktume, ką žmogui, o ypač jaunam, daro muzika. Juk kiekvienas bent kartą esame patyrę ir tą jausmą, kai išgirsti kažkokią dainą ar melodiją ir visu kūnu pradeda lakstyti malonūs virpuliukai. Ir nesupranti, kas tuo metu tau darosi. Regis, kyli aukštyn ir aukštyn, galiausiai pajunti visišką ekstazę, apribojančią tave nuo išorinio pasaulio, nuo kartkartėmis karčios realybės, rūpesčių, problemų. Paprasčiausiai nuo visko. Tą akimirką būni tik tu ir ta muzika, kuri skambėjusi ir skambėjusi pasiekė kulminaciją, į ją nesąmoningai įtraukė visą tave. Atsakyk sau nuoširdžiai: ar tas jausmas geras? Ar norėtumei, kad jis truktų ilgėliau? O galbūt trokšti kažko dar stipresnio, gilesnio? Jei atsakei „taip“, skaityk toliau. Na, o jeigu – ne, linkiu atrasti tokį dalyką, kuris sukeltų tokius jausmus, kaip aprašėme anksčiau apie muzikos poveikį.

Šiandien norime pasiūlyti puikią akciją (juk taip sako įvairūs reklamos guru, ar ne?). Perki vieną, gauni mažiausiai du. Tik čia prasideda ir skirtumai nuo tų reklamų įtikinėjimų. Tau nereikės nieko pirkti, tau reikės tik išmokti tuo pasinaudoti ir prisitaikyti sau. Jeigu pavyks – sveikinu, gausi ir dovanų. Mūsų patarimas – kurk muziką pats. Patarimų, kaip tai daryti, rasi čia. Pamąstyk apie naudą. Numanome, kad džiaugsmas sukūrus savo muziką, savo dainą prilygtų pačiam aukščiausiam ekstazės lygiui. Ir dar mes žinome, jog įdėdamas į dainą savo sudėtingus išgyvenimus tiesiai iš tos klampynės, grobiančios tave, pasijustumei gerokai geriau. Lyg visą priskretusį purvą ką tik būtų nuplovęs šaltas vasaros nakties lietus. Tokia maloni atgaiva... Viliamės, jog susiviliojome pasiūlymu ir perskaitysi patarimus, kaip parašyti dainą.

Patarimai rašant dainą

Daina susideda iš dviejų dalių – žodžių ir melodijos. Trumpai apžvelgsime abu punktus ir pasiūlysime geriausias išeitis, kurios, viliamės, kad tiks ir tau.

1. Žodžiai

Dainos žodžiuose turi slypėti istorija, jausmai, išgyvenimai. O kad tai perteiktumei ir tu, daryk šitaip: susirask popieriaus lapą ir rašiklį, įsitaisyk kažkur patogiai, kur negalėtum būti sutrukdytas. Pirmiausia, ką turi padaryti - suprasti, kokią istoriją nori papasakoti (ji negali būti pernelyg trumpa, kad nepritrūktumei žodžių; taip pat ir per ilga – turėtumei papasakoti tą istoriją nuo pradžios iki galo ir sutalpinti ją į dainos rėmus) ir į ją įsijausti. Užsimerk, gyvenk tuo, ką nori pasakyti ir vis brūkštelėk rašikliu popieriaus lape pavienes frazes arba iškart gali rašyti nuoseklų tekstą. Tokiu būdu turėsi žodžius, kuriuose bus paslėptas ir tavo džiaugsmas, ir neapykanta. Prisimink, kad daina yra galimybė pasakyti kažkam tai, ką bijojai pasakyti arba paprasčiausiai neprisiruošei. Pasinaudok šia proga ir gali adresuoti tą dainą kažkokiam asmeniui.

Kitas būdas parašyti žodžius – sugalvoti pavadinimą. Pavadinime turėtų būti juntama intriga, paslėpti klausimai į ramybės neduodančius klausimus. Pavadinimą galvok įsijautęs į tai, ką bent maždaug norėtumei papasakoti. Pažiūrėk, ar jis skamba gražiai, skambiai ir svarbiausia – ar tau tai patinka. Na, tada išsikelk klausimus, kuriuos pavadinimas užduoda. Pavyzdžiui, pavadinimas „We are never ever getting back together“ (angl. Mes niekuomet nebebūsime kartu) užduoda tokius klausimus, kaip „kas yra tas, kam ji (Taylor Swift) dainuoja“, „kas įvyko anksčiau, kad ji padarė tokį sprendimą“, „kas juos sieja“, „kas bus vėliau“, ir panašius. Dažniausiai klausimai būna užduodami apie tai, kam dainuoja, kas įvyko prieš atsirandant dainai, kas vyksta dabar, kuo viskas baigsis. Galimi ir asmeniški klausimai apie turinį. Vėliau turi stengtis, kad tavo daina į tuos klausimus atsakytų. Geriausia, kad vienas dainos posmelis atsakytų į vieną klausimą (jeigu klausimai panašūs, galima ir į daugiau). Nepamiršk, kad priedainis turi būti stipresnis ir apibendrinti tai, apie ką rašei. Ir jame būtinai turi būti dainos pavadinimas. Dažniausiai priedainiuose pavadinimas yra kartojamas nuo vieno iki kelių kartų.

Dažniausiai dainos kuriamos pagal tokią formą: ĮŽANGA – POSMAS – PRIEDAINIS – POSMAS – PRIEDAINIS – TILTAS (angl. Bridge) – PRIEDAINIS

2. Muzika

Niekas nenurodinėja, ką geriau kurti pirmiau – muziką ar žodžius. Čia tik pateikiame vieną iš daugelio galimybių kuriant dainą. O muzika susideda iš dviejų dalių – melodijos ir muzikos, grojančios fone. Taigi, tarkime, kad jau turi parašytus tau patinkančius gilius žodžius. Vienas patarimas, kaip kurti melodiją, yra maždaug pusvalandį įrašinėti save dainuojant tuos žodžius bet kokia tau gražia melodija. Tada perklausyti, išsirinkti tai, kas tau priimtina, susidėlioti melodijos dalis į vieną ir tokiu būdu gauti melodiją, tinkančią tiek tau, tiek tavo dainai. Tokiu būdu išsiaiškinsi, kaip maždaug turėtų skambėti tavo daina. Vėliau gali ieškotis įvairių muzikos kūrimo programų (kelias pateikiame žemiau), padėsiančių tau perkelti savo kūrybą į kompiuterį. Žinoma, jeigu turi kokį nors instrumentą, pavyzdžiui, gitarą arba fortepijoną, drąsiai gali derinti akordus prie savo melodijos ir tokiu būdu kurti muziką.

Kompiuterinės programos, padėsiančios rašyti dainas

1. Songwriter’s pad (programėlė, esanti ir mobiliuosiuose telefonuose leidžia rašyti dainų žodžius, juo dėlioti pagal posmelius, rūšiuoti. Taip pat turi žodyno bei rimų funkciją. Jei pritrūktumei žodžių, derančių prie tavo apdainuojamos temos, ši programa tau taip pat gebės pagelbėti.);
2. Hookpad (programa, leidžianti sudėlioti dainos melodiją ir priderinti akordus);
3. Muse Score (programa natų rašymui);
4. Music Maker Jam (šia programa galite kurti muziką naudodami programoje esamas muzikos detales);
5. Beatlab (tai labai paprasta, daug mokslo nereikalaujanti programa, leidžianti sukurti įvairius ritmus);
6. AudioSauna (sudėtingesnė programa, reikalaujanti šiek tiek perpratimo ir įsigilinimo);
7. FinaleNote (panaši į MuseScore programa, leidžianti rašyti natas).

Šie patarimai tinka ne tik tada, kai kurti nori, kad įveiktumei depresiją, bet ir tada, kai paprasčiausiai nori save išreikšti dainoje. Taip pat šie patarimai ir visas straipsnis veikiausiai bus aktualesnis tiems, kas turi muzikinį išsilavinimą, klausą. Juk taip kurti išties lengviau. Bet prisimink, jog dainą rašai sau, nes nori sau padėti. Vadinasi, jeigu tau gražu ir patinka tai, ką parašei, jokių kliūčių tuo džiaugtis tau nėra. Na, o norint parodyti savo kūrinį kitiems ir tikėtis, kad jie jį pamils tiek pat, kiek ir tu, visgi reiktų turėti kažkokį suvokimą apie muziką ar bent truputį muzikos teorijos pagrindų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis