6 patarimai, kaip pagauti geriausią kadrą išmaniuoju telefonu (FOTO)

Fotografijos dirbtuvėse vienas garsiausių Lietuvos fotografų Gediminas Žilinskas dalijo patarimus, į ką vertėtų atkreipti dėmesį naudojantis išmaniojo telefono kamera.

Atskleisdamas kadrų gaudymo paslaptis ir gudrybes, fotomenininkas naudojo „Huawei Mate S“ išmanųjį telefoną, kuris pirmą kartą buvo pristatytas Lietuvoje. Nuotraukas galite atsisiųsti čia.

„Visur su savimi nesinešioju profesionalios kameros, nes kasdienybės akimirkoms išsaugoti man užtenka išmaniojo telefono. Pats esu technologijų fanas, bet tikiu, kad fotografuojant reikia atkreipti dėmesį ne tik į techninius telefono parametrus – lygiai taip pat svarbu pastebėti detales, spėti jas pagauti, išsaugoti emociją. Juk fotografuoja ne telefonas, o žmogus“, – šypsosi G. Žilinskas.

Organizatorių nuotr.

Mados fotografas praktinių mokymų metu dalijo patarimus ir rodė, kaip išnaudoti išmaniojo telefono kameros galimybes išgaunant maksimaliai profesionalų rezultatą. Fotomenininkas G. Žilinskas įvardijo 6 pagrindinius akcentus, svarbius siekiant tobulo kadro.

1 patarimas: kompozicija ir kadravimas
Svarbiausia yra pasirinkti tai, ką tiksliai norima fotografuoti. Akys mato labai plačiau, tačiai telefono objektyvas – tik tą kvadratą, kurį matome ekrane. Svarbu aiškiai numatyti, ką iš tikrųjų norime fotografuoti, išskirti pagrindinį objektą ir atsisakyti nereikalingų detalių.

2 patarimas: tikslus ryškumo suvedimas į pagrindinį fotografuojamą objektą
Nors daugelis mano, kad užtenka ištiesti ranką su telefonu ir paspausti mygtuką, tačiau antras svabus akcentas - nustatyti tinkamą kadro ryškumą. Tai padės ryškiai sufokusuoti objektą, kurį norima įamžinti.

3 patarimas: šviesos nureguliavimas
Kadro tamsumo ir šviesumo sureguliavimas yra fotografijos valdovas. Nereikia bijoti ieškoti skirtingo to paties kadro apšvietimo, tai padės išsaugoti detales, kurios netinkamame apšvietime gali pradingti arba atvirkščiai – parodyti tai, ko nenorima.

Organizatorių nuotr.

4 patarimas: „auksinis“ fotografavimo momentas
Taip vadinamas užrakto spustelėjimas – nuotraukos padarymo momentas. Fotografuojantis žmogus turi išlaukti paties tinkamiausio momento kadrui – galbūt tai bus fone pravažiuojantis automobilis, galbūt – pati džiugiausia besišypsančio draugo emocija. Būtent „auksinio“ momento išlaukimas padės išgauti nuoširdžiausią kadrą, sukelsiantį stipriausias emocijas.

5 patarimas: drąsa improvizuoti
Skirtingi to paties kadro variantai suteikia laisvės išsirinkti geriausią nuotrauką iš fotogalerijos. Turint tik vieną ar kelias nuotraukas galiausia galima neišsirinkti nė vienos, kuri patiktų. Drąsa improvizuoti padovanos geriausią įmanoma kadrą.

6 patarimas: nuotraukos redagavimas
Išsirinkus geriausią kadrą iš visų padarytų paskutinis žingsnis – spalvinių efektų panaudojimas. Filtrai yra emocijos ir atmosferos stiprikliai, leidžiantys pagyvinti nuotrauką ir jos nuotaiką, pabrėžti perduodamą emociją. Paprasto redagavimo būdu, kurį suteikia pačiame telefone esanti redagavimo programa, itin greitai galima sureguliuti nuotraukos spalvas ir išgauti labiausiai tenkinantį rezultatą.

„Naujausi išmanieji telefonai fotografuojant leidžia sutaupyti begalę laiko ir labai palengvina darbą, juose apgalvotos visos svarbios smulkmenos, tačiau ne visi sugeba tai išnaudoti. Mokymų metu rodžiau savo darytas nuotraukas su naujuoju „Mate S“ telefonu. Tam tikrais atvejais išmaniojo telefono kamera gali atstoti fotoaparatą bei padėti išgauti pakankamai profesionalų rezultatą“, – sako G. Žilinskas.

Dirbtuvių metu taip pat buvo pristatytos tik neseniai Lietuvoje pasirodžiusio išmaniojo telefono „Mate S“ techninės savybės. Tarp užsienio apžvalgininkų šis telefonas yra laikomas geriausiu iki šiol rinkoje pasirodžiusiu „Huawei“ produktu, o Lietuvos žurnalistams buvo suteikta galimybė patiems praktiškai išbandyti „Mate S“ objektyvą ekstremaliomis sąlygomis: užgesus šviesoms šalto azoto rūke stengiantis užfiksuoti judesį bei įamžinti „Virtuvės mitų griovėjų“ šou, kurio metu buvo gaminami unikalūs desertai.

Telefono kamera: ir pradedantiesiems, ir profesionalams

Naujasis „Mate S“, kuris pasaulio rinkai buvo pristatytas šių metų rugsėjį, jau parduodamas daugiau nei 48 šalyse. Lietuvą naujausias bendrovės gaminys pasiekė prieš kelias savaites.

„Mate S“ suteikia galimybę naudotis profesionalia kamera: reguliuoti kontrastą, tekstūrą ir skiriamąjį tonalumą (angl. distinctive tonality). Su „Mate S“ kameros galimybėmis žengtas dar vienas žingsnis į priekį, pasiūlant vartotojams 800 megapikselių priekinę kamerą, kurios švelni priekinė šviesa padeda daryti aukštesnės kokybės asmenukes.

Telefone taip pat naudojamos „Fingerprint 2.0“ pirštų atspaudų ir „Knuckle Control 2.0“ valdymo krumpliais technologijos palengvina perėjimą nuo vienos programėlės prie kitos ir ekrano kopijų darymą. Šios technologijos suteikia naują būdą valdyti telefoną: krumpliu nupiešus raidę „C“ aktyvuojama kamera, o dvigubai spustelėjus – pradedama filmuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis