5 dalykai, kuriuos privalai padaryti prieš treniruotę

Visos puikiai žinome, kad prieš treniruotę būtina apšilti, o po jos tinkamai atvėsti, o kaip visi tie veiksmai, kuriuos atliekam prieš pasiekdamos sporto salę? Pasirodo, jog tinkamas užkandis gali suteikti energijos būsimai treniruotei, o keletas tempimo pratimų prieš prakaito liejimą ant bėgtakio pagerins treniravimosi rezultatus, tad dalinamės keletu paslapčių, padėsiančių lengviau ištverti treniruotę bei pasiekti geriausių rezultatų.

VALGYK
O taip, sportuodama ir dailindama kūno formas privalai nepamiršti svarbiausio – maisto. Juk ne veltui sakoma, jog raumenys yra auginami ne treniruočių salėje, o virtuvėje. Bet ką valgyti? Kiek laiko prieš treniruotę užkandžiauti? O gal prieš treniruotę geriau nieko burnoje neturėti? Niekada nesitreniruok tuščiu skrandžiu, nes neištversi visos treniruotės ir tikėtina, jog pasijusi blogai, todėl pusvalandį ar valandą prieš treniruotę suvalgyk užkandį arba nedidelį patiekalą, kuris turėtų daugybę angliavandenių ir baltymų.

Štai keletas patarimų: paskrudink duoną, ant jos užtepk šiek tiek riešutų sviesto, ant viršaus dėk supjaustytą bananą ir viską apibarstyk cinamonu. Bus ir skanu, ir sveika, o po treniruotės nesinorės ištuštinti viso šaldytuvo. Jei ketini eiti pabėgioti, prieš treniruotę suvalgyk šiek tiek graikiško jogurto, pagardinto riešutais ar džiovintais vaisiais. Cukrus, esantis vaisiuose pakels energijos kiekį, o riešutai ir sėklos išlaikys tinkamą insulino kiekį kraujyje, kad vidury treniruotės dėl sumažėjusio cukraus kiekio organizme, nepasijustum blogai, taip pat prieš treniruotę puikiai tiks avižų košė, pagardinta šviežiais vaisiais. Po treniruotės rinkis garuose ruoštą arba ant grotelių keptą vištieną su daržovėmis, po intensyvios treniruotės tavo kūnui reikia atsigauti, kad tai įvyktų, reikia naudingų maistinių medžiagų – neriebūs baltymai ir angliavandeniai užpildys tuščią skrandį ir neleis jaustis apsunkusiai. Po treniruotės taip pat puikiai tiks omletas su avokadais arba lašiša su saldžiosiomis bulvėmis ir daržovėmis, šie patiekalai padės raumenims atsinaujinti ir augti. Tik jokiu būdu nevalgyk iškart prieš treniruotę arba labai sočiai, nes treniruotės metu gali supykinti.

Lašiša su daržovėmis tinka po treniruotės
Lašiša su daržovėmis tinka po treniruotės
Fotolia nuotr.

GERK VANDENĮ
Vanduo padeda jaustis gerai visos treniruotės metu, todėl nesvarbu ar treniruojiesi sporto salėje, ar bėgioji lauke, visuomet su savimi pasiimk buteliuką vandens. Tai dar ne viskas. Sportininkai tikina, jog vandens būtina gerti ir prieš treniruotę, kad organizme jau būtų skysčių ir nespėtum dehidratuoti, tačiau jokiu būdu neišgerk litro iškart prieš treniruotę, nes jausi tik vieną – vandens teliuskavimą pilve. Geriausia pusvalandį ar valandą prieš treniruotę išgerti stiklinę ar dvi vandens. Jį organizmas pasisavins dar iki treniruotės.

Gerk vandenį
Gerk vandenį
Fotolia nuotr.

TINKAMAI APSIRENK
Nesvarbu, ar tavo treniruotė labai intensyvi, o gal būt šiandien atliksi tik tempimo pratimus, vis tiek skirk laiko išsirinkti patogiems, judesių nevaržantiems drabužiams. Sportiniai drabužiai privalo būti lengvi ir gerai išgarinti prakaitą, todėl geriausia rinktis medvilnės ir elastano sudėtyje turinčius drabužius. Tiesa, jie labiau tinka jogos ar pilateso treniruotei. Jei esi aktyvaus sporto mėgėja, geriau rinkis suplex medžiagos drabužius.

Taip pat nepamiršk ir avalynės, su kuria jaustumeis lyg ant debesų. Mėgsti bėgioti? Aukis tik bėgiojimui skirtus batelius. Kitu atveju rizikuoji patirti sąnarių ar kelių traumas ir vėliau jausti nuolatinius skausmus.

APŠILK
Suskambo tavo žadintuvas, tu staiga pakilai iš lovos, išsivalei dantis, pasiėmei krepšį ir išlėkei į rytinę treniruotė, supratai, kad jau vėluoji, todėl iškart stojai ant bėgtakio... STOP! Nedrįsk pradėti treniruotės nepašilus ir neatlikus tempimo pratimų. Juos atlikti būtina, nebent tau labiau norisi susižeisti ir sporto salėje nesilankyti kelias savaites, o gal net mėnesius.

PLANUOK
Planuok treniruotę, planuok grojaraštį ir tai, kiek laiko skirsi sportui, taip bus lengviau nusiteikti ir likti motyvuotai, nes kas antrą dieną šeštą valandą vakare tu privalėsi išjudinti savo kūną, klausant pačių energingiausių ir linksmiausių dainų. Tad nebeliks vietos teisinimuisi. Beje, planuoti reikia ne tik tai, kada ir kur treniruosiesi, bet ir kaip. Įsivaizduok tokį scenarijų – ateini į sporto salę, vaikštai nuo vieno treniruoklio, prie kito, svarstai, kokį pratimą atlikus ir veiksmo imiesi tik po dešimties minučių. Atlikus pratimą, scenarijus kartojasi... Ne koks planas, tiesa? „Bimbinėdama“ prarasi daugybę laiko, tad geriau prieš treniruotę suplanuok, kokius pratimus atliksi, kiek kartų kartosi ir laiko tam skirsi, taip ne tik kokybiškai išnaudosi treniruotės laiką, bet ir susikaupsi pratimų atlikimui, nes daugiau apie nieką kitą nereikės mąstyti.

Treniruotės planas būtinas
Treniruotės planas būtinas
Fotolia nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis