10 būdų, kaip įgyvendinti sau duotus Naujametinius pažadus

Kiekvienus Naujuosius dažniausiai pasitinkame turėdami gausų pasižadėjimų sąrašą, paremtą idėja, kad nauji metai – tai nauja pradžia. Tačiau kodėl taip sunku iš tiesų įvykdyti pokyčius, kurių trokštame? Ir ką daryti, kad savęs neapgaudinėdami įgytume naujų įpročių? Pateikiame išsamų prasmingų patarimų sąrašą, kaip laikytis naujametinių pažadų, net jei šie duoti tik sau.

Remiantis „Google“ duomenimis, populiariausi 2017-ųjų metų pasižadėjimai buvo tokie:

1) Labiau rūpintis sveikata (lankyti sporto salę).

2) Geriau planuoti laiką, laikytis tvarkos.

3) Gyventi pilnavertį gyvenimą, mėgautis akimirkomis.

4) Išmokti kažką naujo, įgyti naujų hobių.

5) Geriau valdyti finansus: mažiau išleisti, daugiau sutaupyti

6) Keliauti.

7) Daugiau skaityti.

Naujus užmojus derėtų ugdytis pamažu, kad šie ilgainiui taptų įsišaknijusiais įpročiais. Todėl ypač svarbus pozityvus nusiteikimas: kai esame geros nuotaikos, labiau pasitikime savimi, esame lankstesni, atviresni, kūrybingesni, orientuoti į sprendimus ir linkę priimti pokyčius. Tuo tarpu, kai kamuoja neigiamos emocijos ar neturime motyvacijos, didelė tikimybė, kad grįšime prie senųjų įpročių.

  • Tam, kad motyvuotumėte save, patartina mąstyti pozityviai. „Aš noriu turėti sveiką, sportišką kūną“, vietoj to, kad galvotume: „Norėčiau nesverti tiek daug“. Arba: „Noriu gebėti atsipalaiduoti ir būti laimingas“, vietoj: „Norėčiau nestresuoti“. „Noriu tvarkingų namų“, o ne: „Būtų gerai, kad namuose nebūtų betvarkės“.
  • Žinoti, kodėl kažką darote, yra vienas esminių dalykų. Priežastys, dėl kurių kažko siekiate, yra pagrindinis veiksnys, stumsiantis jus pirmyn ir padėsiantis apėmus silpnumo akimirkoms. Pavyzdžiui, sveiko kūno galima norėti todėl, kad turėtumėte daugiau energijos laisvalaikiu. Siekis būti labiau atsipalaidavusiam leistų pamilti savo darbą, o sutvarkyti ar atnaujinti namai suteiktų daugiau laiko kitiems tikslams įgyvendinti.
  • Nuolat kartokite tam tikrus veiksmus: kad įpročiai prigytų, neretai prireikia iki poros mėnesių, todėl kuo dažniau darysite tai, ką sau pažadėjote, tuo bus lengviau. Įpraskite net ir nedidelius laimėjimus fiksuoti raštu: kai apims liūdesys ar motyvacijos stoka, pakaks užmesti akį į užrašus. Kūną treniruoti galite naudodamiesi laiptais, o ne liftu, vietoj pyragėlių rinkdamiesi vaisius, o vietoj eilinės batų poros įsigydami sportbačius.
  • Sutvarkyti namus galite kasdien skirdami tam vos apie 10 min. – po poros savaičių turėtų apimti malonus jausmas, kad užgriozdinti namai tapo kur kas erdvesni. Geras sprendimas ir atnaujinti tai, ką turite: perstumdyti baldus, atnaujinti kasdienio naudojimo daiktus, pakabinti naujas užuolaidas ar pakeisti senus kilimus naujais. O tvarkinguose namuose aplanko išsvajota ramybė.
  • Aplinkoje gausu veiksnių, kurie arba skatina žengti pirmyn, arba tempia atgal, trukdydami siekti tikslų. Jūsų užduotis – nusiteikti sėkmei. Pašalinkite daiktus, kurie siejasi su blogais įpročiais, pakeisdami juos tais, kurie primintų apie naujus tikslus. Pavyzdžiui, gražios figūros siekite pakeisdami lentynoje esantį šokoladą ar bulvių traškučius į šviežius vaisius ar riešutus.
  • Įvesti tvarką namuose galėtų padėti specifinės vietos, kuriose laikytumėte tam tikrus daiktus: batų lentyna išsimėčiusiam apavui surikiuoti, drobinis krepšys – pirkinių maišeliams sudėti, raktinė ar nedideli krepšeliai vonioje – asmeninės higienos ir prausimosi reikmenims patalpinti.
Mergina
Mergina
Shutterstock

  • Pradėję sportuoti pasistenkite pajusti aktyvios fizinės veiklos teikiamą malonumą. Įrodyta, kad vidinis mėgavimasis mankštinimosi teikiamais pojūčiais sukelia ilgiau išliekančią motyvaciją nei vien tik aklas tikslas numesti svorio.
  • Siekdami didesnės ramybės ir atsipalaidavimo galite susitelkti į valgomo patiekalo skonį. Pauostykite maisto kąsnelį, stenkitės kramtyti tai viena, tai kita burnos puse, atskirti sudėtyje esančius ingredientus, jų tekstūrą; nurykite turimą kąsnį prieš imdamiesi kito.
  • Viena sunkiausių akimirkų besistengiant prisijaukinti naujus įpročius dažniausiai užklumpa praėjus daugmaž šešioms savaitėms – tuomet, kai prasideda rutina. Naujasis įprotis – pavyzdžiui, plušėjimas sporto salėje – tampa monotoniškas, todėl entuziazmas gerokai išblėsta. Tokiu atveju išlaikyti motyvaciją gali padėti artimiausi žmonės: pažįstami, draugai ar šeima. Pavyzdžiui, į sporto salę patraukti su didesniu noru padės kartu sportuojantis bičiulis arba atnaujintas garderobas, siekti didesnio atsipalaidavimo – viešas pasižadėjimas draugams ar progreso sekimas, fiksuojant savijautos pokyčius.
  • Galiausiai, susitvarkę namus pakvieskite į svečius draugų, kad šie padėtų jums apsispręsti, ką dar galėtumėte pakeisti, atnaujinti ar ko galbūt atsisakyti: kartu peržvelkite senus drabužius, knygas ar interjero detales ir nuspręskite, ką galėtumėte paaukoti labdarai, bibliotekai ar tiesiog išmesti. Užtikriname, kad vadovaudamiesi šiomis taisyklėmis jausitės kur kas geriau!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis