Verslinkas Justas Pikelis pataria: kaip panaudojus kūrybiškumą pasiekti tai, kas atrodo neįmanoma!

Gegužės 12 d. Vilniuje „Siemens Arenoje“ vyks motyvacinis forumas jaunimui „Tavo ateities vizija“. Jame žinomi visuomenės veikėjai dalinsis savo unikalia asmenine patirtimi. Tarp jų bus ir sėkmingas jaunas verslininkas, didžėjus, muzikos kūrėjas Justas Pikelis, kuris tiki, kad jei žmogus tikrai kažko nori, tereikia pasitelkti kūrybiškumą, išmonę ir jam visos durys atsivers.

Justai, esate jaunas ir sėkmingas verslininkas. Ar dažnai tenka darbe pasitelkti kūrybiškumą?

Kūryba tai – ateitis. Ji visada buvo svarbi žmonijai, bet dabar, atsiradus robotikai, naujiems išradimams, kurie smarkiai paveiks mūsų darbo rinką, kūrybingi žmonės yra ypatingai svarbūs ir reikalingi. Kūrybiškumas turėtų būti nuolat lavinamas ir tai labai svarbu. Jau greitai daugelį darbų pakeis dirbtinis intelektas, o ateitis priklausys kūrybiškiems žmonėms. Mano darbe be kūrybiškumo – neišsiversi. Jis tiesiog būtinas.

O kas jus įkvepia kurti?

Elementariausios smulkmenos, net ir kitų kūryba gali įkvėpti kūrybai. Pavyzdžiui, muzika mane įkvepia verslo kūrybai, o kokia nors nuostabi verslo idėja gali įkvėpti muzikos kūrimui. Kūryba - tai nuolatinis procesas.

Kokia asmenybė jus motyvavo arba vis dar motyvuoja?

Aš stengiuosi į nieką nesilygiuoti, nes tai, mano nuomone, stabdo kūrybiškumą. Be to, taip atsiranda rizika, jog nejučiomis pradėsi kopijuoti, sieksi būti panašus į autoritetą ir taip prarasi savo paties autentiškumą. Tačiau, jei reikėtų išskirti vieną žmogų, motyvavusį mane kurti, tai būtų filosofas F. Nyčė. Dabar daugelis jaunų verslininkų sako, kad nori būti antrasis Zukerbergas, bet juk antrasis niekada nepranoks pirmojo.

Justas Pikelis
Justas Pikelis
Asmeninis archyvas

Kaip manote, kas riboja žmonių kūrybiškumą?

Stresas, buitis, įvairios finansinės problemos ir kiti nemalonūs dalykai. Įsivaizduokite žmogų, kuris gyvena nuo algos iki algos. Toks žmogus jaučiasi suvaržytas, lyg patekęs į žiurkių ratą, iš kurio nėra išėjimo, todėl natūralu, kad apie kūrybiškumą jis net negalvoja. Kai esi įsitempęs, negali būti kūrybiškas.

Patarkite, kaip jaunam žmogui nuraminti vidinį kritiką, išdrįsti būti savimi ir siekti savo svajonių?

Vidinio kritiko raminti nereikia, su juo geriausia susidraugauti, nes būtent per vidinio kritiko filtrą turi praeiti kūrybiškumo patikra. O nutildyti reikėtų ne savo kritiką, bet kitus. Ir tai padaryti galima dviem būdais: jaunam ir pradedančiam reikėtų tiesiog nekreipti dėmesio, o daug pasiekusiam – savo darbais ir pasiekimais įrodyti, ką gali.

Kokia netikėčiausia situacija buvo jūsų gyvenime, kai į pagalbą teko pasitelkti kūrybiškumą?

Važiavome su draugu į „Metalikos“ koncertą Varšuvoje, tačiau mums neužteko tik koncerto, labai norėjome patekti į užkulisius ir pamatyti grupės narius iš arti. Todėl sugalvojome, kad reikia pas gerą grafikos dizainerį užsisakyti akreditacijas, su kuriomis būtų galima patekti į užkulisius. Ir ką jūs galvojate? Mes matėme „Metalikos“ narius iš arti! Tai buvo situacija, kai reikėjo gerai pamąstyti ir rasti kūrybišką sprendimą, kad įgyvendintume savo sumanymą. Kita smagi situacija vyko Atėnų Olimpiadoje. Man buvo 13 metų ir aš labai norėjau iš arti pamatyti svajonių krepšinio komandą – „JAV krepšinio rinktinę“. Ilgai mąsčiau, kaip prasmukti pro saugos darbuotojus, žinoma, teko truputį pameluoti, bet varžybas žiūrėjau prie pat savo svajonių komandos, o šalia manęs iš vienos pusės sėdėjo Valdas Adamkus, o iš kitos - Ispanijos princas. Nė vienas nesuprato, kieno vaikas sėdi šalia jų, tačiau nieko nesakė.

Kitas Justo Pikelio smagias ir įkvepiančias tikras istorijas, išgirsite gegužės 12 d. renginyje - „Tavo ateities vizija“.

Plačiau apie renginį paskaityti bei bilietus nusipirkti gali ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis