Taupios kelionės gidas: aplankyk svajonių šalis neišleisdama daugybės pinigų

Vartydami žurnalus atrandame įvairiausių gudrybių, kaip sumaniau ir pigiau keliauti. Deja, dažniausiai paieškos baigiasi taip pat – perskaitę jas suprantame, kad tai – tik sausi faktai, iš kurių – jokios naudos. Dvi merginos – Agnė ir Violeta, kartu rašančios kelionių tinklaraštį PostCardFrom.lt, – išrinko geriausius patarimus, kuriuos išbandė ir savo kailiu. Naudokitės, kraukite lagaminą ir pasinerkite į rudeninius nuotykius!

Ieškok ir lygink

Neretai keliones planuojame radę šiek tiek laisvo laiko, tačiau mes įsitikinome – prieš atostogas verta skirti dėmesio atidesnėms paieškoms. Visiems jau žinomi tokie puslapiai kaip Couchsurfing.com (jei norite gyventi pas vietinį draugiškumo pagrindu) ar Airbnb.com (norintiesiems nuomotis kambarį ar butą jau už pinigus), tačiau yra ir kitų naudingų tinklalapių, kurie padės sumaniai nardyti užsienio šalių apgyvendinimo rinkoje. Vienas tokių neatrastų perlų yra StudentUniverse.com. Jame lengviau rasi ne tik viešbučių ar svečių, nakvynės namų pasiūlymų, bet ir skrydžių, ekskursijų, kurių kainos palankesnės jaunimui.

Neatrasti pagalbos šaltiniai

Savo kelionės kryptį visi nusistato skirtingai: vieni keliauja į svajonių šalį, kiti pirmiausia įvertina pragyvenimo lygį, pasižvalgo apartamentų arba nusprendžia pagal skrydžio kainą. Jei esi viena iš tokių, tuomet tikrai žinai puslapį Travelfree.info, tačiau verta į pagalbą pasitelkti ir Kiwi.com ar Momondo.com – juose, įrašius skrydžio tikslą ir laiką, bus parinkti geriausi variantai iš visų įmanomų avialinijų. Patikėk, šios svetainės tikrai veikia – kolegė neseniai atrado bilietus iš Vilniaus į Bankoką (Tailandas) už 400 eurų. Už tokią pat kainą mes skridome iki Floridos (Lietuva). Taip, kalbame apie skrydžius pirmyn ir atgal!

Keliaujančioms savarankiškai

Viena įdomesnių svetainių yra Blablacar.com. Tikriausiai žinai „Facebook“ grupę „Važiuoju – vežu“ – minėtas puslapis veikia panašiu principu, tik visoje Europoje. Tai saugiau, nes tiek tu, tiek vežantysis turi būti susikūrę paskyras, bet vis dėlto budrumo neprarask. Jei įvyks kas nors neplanuoto, pasitelk Užsienio reikalų ministerijos neseniai sukurtą programėlę „Keliauk saugiai“ – čia rasi visų Lietuvos atstovybių užsienyje kontaktus. Su ja verta susipažinti ir prieš kelionę: saugūs maršrutai, būtini dokumentai vykstant iš Lietuvos ir kitos detalės – vienoje vietoje.

Kitas atradimas, kuris pasiteisina net keliaujant chaotiškoje Italijoje, – GoEuro.com. Bent jau mums tai – geriausia vieta susirasti patogiausius autobusų ir traukinių maršrutus. Pavyzdžiui, kai dėliojomės penkių dienų kelionę Italijoje (Milanas–Turinas–Genuja–Milanas), be šio įrankio niekaip nebūtumėme išsivertę – jis parodo ne tik visus tame mieste esančius laiko pasirinkimus, bet ir kainas, tad galėsi išsirinkti geriausią variantą. Be to, jei studijuoji, būtinai prieš pirkdama bilietą paklausk dėl nuolaidos – daugumoje vietų ji bus suteikta. Tiesa, Lietuvos studento pažymėjimas ne visada gali būti priimtas, todėl prieš keliaujant Europoje vertėtų įsigyti Europos jaunimo kortelę arba Tarptautinį studento (mokinio) pažymėjimą ISIC – patikėk, išlaidos atsipirks. Šios kortelės veiks ir muziejuose, o Danijoje – net kavinėse.

Daugumoje maitinimo įstaigų, ypač Kopenhagoje, yra taikomos nuolaidos – pasak skandinavų, studentai turi mėgautis pilnaverčiu gyvenimu. Verta išskirti, kad nuolaidomis pasiseks pasinaudoti ne visur. Pavyzdžiui, lankantis Italijoje buvo pabrėžta, kad net jei turi studento pažymėjimą, kaina bus mažesnė tik tuo atveju, jei nesi vyresnė nei 26 metai.

Nemokami turai

Nemokami turai yra privalomi keliaujant! Jei tau patinka įprastiniai turistiniai, tebūnie. Bet ši pramoga – free tour – tikrai verta tavo laiko. Pavyzdžiui, istorinėje Maltos sostinėje Mdinoje gidu dirbantis vaikinas patikslino, kad mieste visgi gyvena ne 250 gyventojų, kaip rašoma interneto platybėse, bet 100 vietinių. O Kopenhagoje gidė buvo mergina, iš Australijos į Daniją persikėlusi dėl meilės. Po turo nuėjus į barą, ji ne tik pasidalijo patirtimi, bet ir taip patraukliai pristatė savo universitetą, kad viena draugė kitais metais įstojo studijuoti būtent ten. Svarbiausia – kelionių metu būti atviram. Tad kas tai yra? Free tour – tai nemokamas turistinis pasivaikščiojimas su to miesto gyventoju – gidu. Įprasta, kad jie aprodo ne tik nuzulintus objektus, bet ir pateikia bent keletą įdomesnių, tik vietiniams žinomų, vietelių. Be to, jų gali klausinėti bet ko ir išgirsti naudingų patarimų. Apie tavo lankomame mieste vykstančius turus gali sužinoti turizmo informaciniame centre arba iš anksto pasidomėjusi svetainėje Freetour.com Na, ir dažniausiai kylantis klausimas – kiek tai atsieis? O tai – jau tavo sprendimas. Ekskursijos pabaigoje kiekvienas atsilygina tiek, kiek gali.

Be mobiliųjų aplikacijų – nė žingsnio

Gal nuskambės senamadiškai, bet viena geriausių navigacijų – tai gatvėje sutikti žmonės. Vis dėlto visuomet geriau ir pačiam apžiūrėti kelią laikinųjų namų link bent virtualiai. Niekada nežinai, ką sutiksi pakeliui, o ypač, jei atvyksi naktį. Mobilusis internetas – brangus malonumas užsienyje, tad geriausia turėti programėlę, kuri jo nenaudoja. Tam gali pasitarnauti elementarioji „Google Map“ mobilioji aplikacija. Kiti patikrinti variantai – „GPS Navigation and Maps Sygic“, „CoPilot GPS Sat-Nav Navigation“ ir „Trip Deck“. Tiesa, naudodamasi šiomis programėlėmis stebėk savo bateriją – GPS sistema eikvoja labai daug energijos, tad arba turėk su savimi nešiojamąjį įkroviklį, arba bandyk pažiūrėti kelionės maršrutą keletą kilometrų į priekį ir periodiškai ją išjunk.

Ne sezonas – gera galimybė keliauti

Pačiame atostogų sezono įkarštyje (vasarą) skrydžių, nakvynės bei kitų paslaugų kainos yra kur kas didesnės. Be to, populiariausiose lankytinose vietose sezono metu paprastai išvysi kilometrines eiles, o paplūdimiuose bus sausakimša. Viso to gali išvengti keliaudama sezonui dar neprasidėjus arba vos pasibaigus, juo labiau kad Pietų Europoje oras būna puikus bene iki spalio pabaigos!

Neskubėk tik atskridusi sėsti į taksi

Paprastai atvažiavus ar atskridus į užsienio šalį pirmasis tikslas – surasti viešbutį (ar kitą pasirinktą apgyvendinimo vietą). Žinoma, puiku, jeigu prieš tai pasidomėjai, radai autobusus, kurie atveža iki reikiamos vietos. Deja, dažnai nutinka taip, kad prieš tai ištyrinėti maršrutų neužtenka laiko. Ką tada darai? Matyt, skubi prie eilute išsirikiavusių taksi ir klausi, kiek kainuos kelionė.
Patariame neapsigauti. Kažin, ar išvis įmanoma, kad iš oro uosto ar stoties taksi nuvežtų už tikrą tos rinkos kainą. Dažniausiai sumos, kaip jau ne kartą įsitikinome, skiriasi dvigubai ar net daugiau. Pavyzdžiui, iš Kijevo oro uosto iki viešbučio atvažiavome bene 3 kartus brangiau, nei iš tiesų galėjome (vietoj 7 eurų sumokėjome daugiau kaip 20). Panašiose situacijose atsidūrėme ir Latvijoje, Ispanijoje, Graikijoje. Kaip to išvengti? Geriausia pasidomėti alternatyvomis – miesto ar specialiais autobusais, kurie veža iš (į) oro uosto (dar kitaip vadinamais transfer bus). Jų kainos būna skelbiamos internete. Galų gale nebijok prieš vykdama į kelionę parašyti viešbučiui – darbuotojai patars, kaip iki jų nusigauti. Na, o jei vis dėlto pasirinksi taksi, paprašyk vietinių pagalbos – jie žino pigesnių taksi telefono numerių ir sutars ne turistams taikomą kainą.

Prieš atsiskaitydama kortele nepamiršk, kad...

Kai atsiskaitoma kita valiuta nei eurais (įskaitant ir grynųjų pinigų išėmimą kortele), skaičiuojamas konvertavimo kursas (priklausomai nuo dienos ir banko jis skiriasi). Tai reiškia, kad nebūtinai tiek, kiek sumokėjai eurais, bus nuskaičiuota nuo kortelės. Tai negalioja, jei atsiskaitai ta pačia valiuta, kokią turime ir mes, – eurais. Nepamiršk, kad imant grynųjų iš bankomato (net jei ir eurais), užsienyje atsiranda papildomų mokesčių.

Beje, visuomet geriausia turėti bent kažkiek grynųjų, nes atsitinka visko, ypač Pietų šalyse – ten daug kur nėra galimybių atsiskaityti grynaisiais arba galima tai padaryti tik perkant prekių už tam tikrą sumą.

Nesusiviliok pirkti iškart

Neskubėk. Juo labiau per atostogas! Skirk laiko pasišniukštinėti, kiek ir kur kas kainuoja. Prieik, pavartyk meniu ar paklausinėk kainų, mandagiai pasakyk, kad dar pagalvosi ir grįši. Pasižvalgyk bent keliose vietose – susidarysi kainų paveikslą, o ir geriau pažinsi vietovę, joje įsikūrusias kavines, restoranus, parduotuves. Paprastas pavyzdys: Maltoje gatvės mugėje pamatėme nepaprastai gražų pakabuką už 10 eurų, pardavėja įtikino, kad tai – rankų darbas, pigiau jau niekaip neparduos. Užteko paeiti vos keliasdešimt metrų ir toje pačioje mugėje šie pakabukai kainavo 7 eurus.

Nebijok derėtis

Pamatome kokį trokštamą įsigyti daiktą, akys sublizga ir skubame jį pirkti. Taip jau yra – turistus mėgsta apgauti, ypač tuomet, kai mato degančias noru įsigyti patikusį daiktą akis. Bet neskubėk, nebijok derėtis, net pavaidinti, kad už tokią kainą nepirksi, – dažnai tai suveikia. Stambule yra tekę tokiu būdu kainą numušti bene dvigubai! Žinoma, ši taisyklė negalioja parduotuvėse, kuriose kainos fiksuotos. Be to, dažniausiai kuo toliau nuo miesto centro, tuo pigiau.

Daugiau naudingų patarimų keliaujant – www.postcarfrom.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis