PANELĖS metų tinklaraštininkė lietuvaitė Karolina: „Tinklaraštį kuriu ne vedama noro išgarsėti, o pasidalinti idėjomis“ (FOTO)

„PANELĖS“ metų tinklaraštininkės titulas atiteko tinklaraščio „MARSOVAMODA“ autorei Karolinai (23). Nors mergina viešoje internetinėje erdvėje yra dar visai jauna tinklaraštininkė, nes oficialiai rašo vos vienus metus, kai tuo tarpu Lietuvoje yra nemažai merginų, kurios tinklaraščius rašo penkerius ir daugiau metų. Kaip pati mergina sakė: „Pradžioje visi mano parašyti blogai taip ir likdavo tūnoti kompiuteryje“

„Rašiau dėl savo malonumo, kol nusprendžiau, kad jais pasidalinusi įkvėpčiau kitas merginas pasisemti idėjų ir patarimų“, - pasakoja Karolina. Akivaizdu, jog jaunas tiklaraštininkės amžius nebuvo kliūtis laimėti rinkimus. Karolina, kaip ir dauguma jaunų žmonių, turi daugybę darbų ir vos spėja suktis: jos savaitės užpildytos studijomis universitete, darbu, praktika ir vienu didžiausiu studentų galvos skausmu - bakalauro rašymu. Visgi vedama aistros madai, fotografijai ir rašymui Karolina visada randa laiko naujam tinklaraščio įrašui: „Kadangi mados dėka galiu eksperimentuoti, išbandyti vis kažką naujo ir rizikuoti, kurdama vis naujus įvaizdžius, norėdama visu tuo pasidalinti ir su kitais, nusprendžiau įkurti savo tinklaraštį „MARSOVAMODA“, kuris dabar tapo pagrindiniu mano hobiu!“

Kaip supratai, kokio pobūdžio tinklaraštį nori rašyti? Ar nesekei mada, kadangi vienu metu tinklaraščio rašymas buvo itin populiaru jaunimo gretose?

Idėją, kokio pobūdžio tinklaraštį noriu rašyti, man pasufleravo pati auditorija. Įkėlusi nuotrauką į „Instagram“ paskyrą dažnai sulaukdavau klausimų, kur įsigijau aksesuarus, drabužius ar kitas įvaizdžio detales. Dėl tokio merginų susidomėjimo kilo idėja savo derinius aprašyti bloge! Negaliu sakyti, kad tinklaraščio rašymas man buvo tik „mados reikalas“. Kadangi studijuoju viešąjį administravimą, kartais dėl gan diplomatiškos studijų krypties pasigesdavau saviraiškos ir kūrybingumo, todėl tinklaraščio rašymas puikiai užpildė šį trūkumą.

Tinklaraščio autorė
Tinklaraščio autorė
Asmeninio albumo nuotr.

Kodėl pasirinkai rašyti tinklaraštį mados, grožio ir stiliaus tematika? Ar pradėdama rašyti negalvojai, jog tokio pobūdžio tinklaraščių net ir Lietuvos mastu yra daug ir bus sunku kažkuo išsiskirti?

Žinojau, kad mados, grožio ir stiliaus tinklaraščių yra apstu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tačiau nepaisant vienodos tematikos visi tinklaraščiai yra skirtingi. Manau, kad kiekviena blogerė sugeba savaip pateikti drabužių derinius ar pristatyti grožio produktus, o tai jau suteikia išskirtinumą!

Karolina, kuo Tavo tinklaraštis yra išskirtinis?

„MARSOVAMODA“ tinklaraštis išsiskiria iš kitų tuo, jog tai yra vieta, kur išreiškiu savo pojūtį madai iš savo perspektyvos. Manau, kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl visų kūryba yra unikali ir išskirtinė. Būtent tai ir daro mano tinklaraštį kitokį nei visi kiti.

Kodėl pasirinkai rašyti anglų, o ne gimtąja (lietuvių) kalba?

Buvo sunku apsispręsti, kuria kalba pradėti rašyti, tačiau vis dėl to pasirinkau rašyti anglų kalba. Šį sprendimą labiausiai lėmė noras, kad mano tinklaraštis pasiektų ir įkvėptų kuo didesnę žmonių auditoriją. Taip pat ir pačiai naudinga pagilinti savo anglų kalbos žinias!

Tinklaraščio autorė
Tinklaraščio autorė
Asmeninio albumo nuotr.

Ar daug investuoji į savo stilių, aprangą, aksesuarus ir t.t.? Ar tinklaraštis įpareigoja labiau į tai atkreipti dėmesį, o galbūt sekėjų susidomėjimas skatina rimčiau žvelgti į mados naujienas ir tam tikrų tendencijų reprezentavimą?

Į savo stilių investuoju ne tiek ir daug. Esu studentė, todėl negaliu dažnai sau leisti prabangių drabužių ar aksesuarų. Tokiu atveju svarbiausia yra turėti pagrindinius „basic“ drabužius, kuriuos galima lengvai derinti ir kurti vis skirtingus įvaizdžius, neišleidžiant didelės pinigų sumos. Sekėjų susidomėjimas mane motyvuoja greičiau atkreipti dėmesį į naujas mados tendencijas. Visi žinome, kad mada keičiasi labai greitai, todėl stengiuosi kuo skubiau visa tai aprašyti ir pateikti savo sekėjų ratui.

Kur semiesi įkvėpimo rašant?

Dažniausiai įkvėpimo pasisemiu tame pačiame „Instagram“ tinkle. Juk šiuo metu - tai viena populiariausių socialinių tinklų platformų, todėl naujausios tendencijos čia išvystamos greičiausiai. Taip pat seku kitų mados bloggerių tinklaraščius ar naudojuosi „Pinterest“ programėle, kurioje yra daugybė rūbų derinių ar įvairių stilių, įvaizdžių nuotraukų!

Kokie žmonės mados pasaulyje Tau yra didžiausi autoritetai, tavo įkvėpimo šaltiniai?

Didžiausia autoritetas šiuo metu yra blogerė Kenza Zouiten. Visa jos karjera prasidėjo būtent nuo tinklaraščio rašymo, kuris sparčiai išaugo ir buvo pripažintas skaitomiausiu tinklaraščiu Švedijoje! Žaviuosi jos nuotraukų profesionalumu, tinklaraščio turiniu ir neseniai įkurta mados linija „Ivyrevel“. Visoms rekomenduoju paskaityti jos tinklaraštį ir pasisemti įkvėpimo!

Tinklaraščio rašymas užima tikrai nemažai laiko: tekstai, stiliaus derinių paruošimas, grožio produktų išbandymas, įdomus ir originalus nuotraukų pateikimas. Kiek laiko tinklaraščio rašymui skiri ir kaip dažnai rašai?

Taip, tinklaraščio rašymas pareikalauja daug laiko ir pastangų, norint kad turinys ir nuotraukos būtų įdomios ir estetiškos skaitytojo akiai. Dažniausiai prie vieno blogo įrašo praleidžiu visą dieną. Iš vakaro susikuriu viziją kaip norėčiau pateikti nuotraukas skaitytojams. Dieną viziją bandau įgyvendinti fotosesijos metu. Grįžusi atrenku patinkančius kadrus ir tuomet prasideda ilgiausiai užtrunkantis darbas – nuotraukų redagavimas ir teksto rašymas. Šiuo metu dėl įtempto studijų ir darbo ritmo, pritrūksta laiko tinklaraščio rašymui, todėl kol kas teks truputi pakentėti kol vėl viskas grįš į savas vėžes.

Ar sutinki su mintimi, kad tinklaraštis yra puiki internetinė platforma būti pastebėtai ir išgarsėti? Kaip tu vertini tokią sėkmę?

Taip, sutinku. Būti pastebėtam ir įvertintam, manau, kiekvienam yra labai malonu. Tačiau tinklaraščio rašymas neturėtų būti orientuotas į tikslą išgarsėti. Visų pirmiausia, tai turėtų būti daroma iš nuoširdaus noro kurti ir dalintis savo idėjomis su kitais.

Ar pati sulaukei netikėtų ir įdomių pasiūlymų, susijusių su tinklaraščiu "MARSOVAMODA"?

Nors „MARSOVAMODA“ tinklaraštį pradėjau rašyti ne taip seniai, bet jau spėjau sulaukti įdomių pasiūlymų iš įvairių kompanijų. Dažniausiai manimi susisiekia drabužių parduotuvių atstovai. Gavusi naują pasiūlymą bendradarbiauti visuomet labai apsidžiaugiu, nes bendradarbiavimas yra puikus būdas supažindinti savo sekėjus su dar neatrastomis rūbų linijomis, užmegzti naujus ryšius su kompanijų atstovais bei įgauti naujos patirties bendradarbiaujant.

Ar gauni laiškų, žinučių nuo tinklaraščio sekėjų? Jei taip, pasidaink, kokie jie?

Vienas maloniausių dalykų yra sulaukti savo tinklaraščio sekėjų laiškų. Tai labai motyvuoja toliau stengtis rašyti ir plėtoti savo tinklaraštį. Dažnai sulaukiu merginų laiškų su nuotraukomis klausiančių, kurią suknelę pasirinkti šventei ar ką derinti prie vieno ar kito drabužio. Malonu, kad esu įgavusi jų pasitikėjimą, todėl su džiaugsmu visada visoms padedu ir patariu!

Tinklaraščio autorė
Tinklaraščio autorė
Asmeninio albumo nuotr.

Sukurti gerą ir patrauklų skaitytojui tinklaraštį reikia ne tik gerų ir niekur nematytų idėjų, tačiau kartais ir finansų? Ar investuoji į savo tinklaraštį? Kodėl?

Tinklaraščio rašymas pareikalauja ne tik laiko, bet ir finansų. Tenka investuoti norint sukurti gerą tinklaraščio turinį bei patrauklias akiai nuotraukas. Visada stengiuosi skaitytojui pateikti kuo geriausią rezultatą ir nuolatos tobulėti. Norint, kad tinklaraštis būtų sėkmingas, investuoti į tai būtina ir net neišvengiama!

Į kokius tinklaraščius pati atkreipi dėmesį? Kas patraukia tavo akį?

Visų pirmiausia mano akį patraukia įdomios, kokybiškos ir estetiškos nuotraukos. Tai dažniausiai būna šviesių spalvų ir minimalistinio dizaino nuotraukų pateikimas. Taip pat labai mėgstu nuotraukas iš kelionių. Lietuvoje šiuo metu labai trūksta saulės ir šilumos, todėl smagu pasidairyti į kelionių tematikos tinklaraščius.

Tinklaraščio autorė
Tinklaraščio autorė
Asmeninio albumo nuotr.

Kokius tinklaraščius seki ir skaitai?

Visi mano sekami tinklaraščiai susiję su mada, stiliumi ir grožiu. Vieni mėgstamiausių yra: wwww.kenzas.se , www.patriciabright.co.uk, www.thebeautybybel.com, www.gabrielegz.com, www.eyesmast.com.

Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje yra tinklaraštininkių, kurios iš tinklaraščių rašymo uždirba. Ar tikiesi savo ateitį sieti su tinklaraščio rašymu, ar tai tik laisvalaikio dalis?

Labai norėčiau, kad mano tolimesnė ateitis būtų susijusi su tinklaraščio plėtimu ir rašymu. Kol kas tai tik laisvalaikio dalis, tačiau jau dabar kažkiek pavyksta iš to užsidirbti! Stengsiuosi ateityje šį hobį paversi ir savo pagrindiniu darbu!

Ką patartum merginoms, kurios nori pradėti rašyti tinklaraštį, bet nežino nuo ko pradėti?

Pirmiausia reikėtų nebijoti bandyti. Pradžioje gali atrodyti viskas neaišku ir nesuprantama, tačiau su laiku viskas susitvarkys. Aš lygiai taip pat nežinojau nuo ko pradėti. Neturėjau visiškai jokių žinių apie tinklapio kūrimą, tačiau dabar gyvename tokiame amžiuje, kai internete galime rasti viską! Prisimenu save visą dieną sėdinčią prie „Youtube“ vaizdo įrašų ir besistengiančią suprasti kaip ir su kuo yra „valgomas“ programavimas. Taip pat didelių abejonių kėlė tai, jog neturiu profesionalaus fotoaparato, todėl visos mano pirmųjų įrašų nuotraukos yra darytos tiesiog telefonu, bet tai nesustabdė manęs laimėti „Panelės“ geriausios blogerės rinkimų! Todėl visoms norinčios pradėti, patariu mažiau abejoti ir jau dabar judėti savo svajonės link!

Kokių ir kokio pobūdžio tinklaraščių pasigendi lietuvių tinklaraščių gretose?

Labiausiai pasigendu kelionių pobūdžio tinklaraščių. Labai mėgstu keliauti, todėl būtų smalsu paskaityti kitų žmonių įžvalgas apie įvairių tautų kultūras ir tuo pačiu praplėsti akiratį, stebint nuotraukas iš nuostabių užsienio šalių!

Tavo nuomone, ar ateityje tinklaraščių rašymas, jų skaitymas išlaikys tokį pat populiarumą kaip šiandien?

Manau, tinklaraščių populiarumas priklausys nuo pačių kūrėjų. Jeigu ateityje ir toliau taip sparčiai augs blogerių skaičius ir nuolat bus kuriami įdomūs įrašai, tinklaraščiai toliau išliks populiarūs ir ne tik jaunimo gretose.

Tinklaraščio autorė
Tinklaraščio autorė
Asmeninio albumo nuotr.

Ar sutinki, jog šiandien jaunimas nėra linkęs skaityti ilgų tekstų, apžvalgų ar istorijų, o labiau orientuojasi į vizualus, video, nuotraukas, kur teksto būtų minimaliai. Kokios tavo mintys apie tai, kai esi tinklaraštininkė ir nemažai rašai?

Visiškai sutinku, jog didžioji dalis žmonių į tinklaraščius užsuka pasižiūrėti nuotraukų ar vaizdo įrašų, o tekstas dažnu atveju būna paliekamas antrame plane. Spręsti šiai problemai suradau puikų būdą, kuriuo galiu pasidalinti su kitomis tinklaraštininkėmis. Nenorėdama skaitytojo neišgąsdinti su didele teksto apimtimi, visada stengiuosi po kiekvienos pastraipos įterpti po keletą nuotraukų, o vėliau vėl pateikiu likusį tekstą. Taip tekstas neatrodo toks ilgas, o tuo pačiu skaitytojui nepabosta skaityti didelės apimties įrašų.

Kokie asmenybės bruožai, manieros labiausiai žavi skaitytoją? Ar tinklaraštyje visgi svarbu tik įspūdingos nuotraukos ir tekstas?

Tinklaraštyje labai svarbu yra ir tekstas, ir įspūdingos nuotraukos, tačiau kartais vien to neužtenka. Susidariau tokią nuomonę, jog pats tinklaraščio kūrėjas turi spinduliuoti nuoširdumu bei pozityvia energija. Tekstu būna gan sunku perteikti manieras ar asmenybės bruožus, tačiau, tikiu, kad šiltu stiliumi parašytas įrašas skaitytojui perteiks tik geriausias emocijas, kurios paskatins jį sugrįžti į tinklaraštį dar kartą!

Galiausiai, palinkėjimas tinklaraščių skaitytojams ir ypač Tavo tinklaraščio "MARSOVAMODA" sekėjams.

Norėčiau palinkėti, kad kiekvienas nebijotų svajoti ir tomis svajonėmis tikėti, o visų svarbiausia kantriai ir ryžtingai dirbti, kad jos vieną dieną taptų realybe!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis