7 didžiausi mitai ir tiesos: apsilankymas pas ginekologą (pataria ginekologė)

Vien nuo minties apie artėjantį vizitą pas ginekologą ne vienai šiurpsta oda. Kyla daugybė klausimų, kas bus, kaip bus, ką man darys, ar skaudės ir pan. Dažniausiai bijome to, ko nežinome, todėl prieš prisikurdama daugybę abejonių ir įsivarydama sau mirtiną baimę, pirmiausiai išsiaiškink, kas tavęs laukia ir kodėl tikrai neverta tiek drebėti.

Konsultuoja akušerė Greta Burbaitė

TIESA AR MITAS?

Pirmas vizitas pas ginekologą būtinai baigiasi ginekologinėje kėdėje: MITAS!

Tai sprendžiama pagal situaciją. Priklauso nuo to, dėl kokių nusiskundimų mergina atėjo pas gydytoją. Kartais užtenka tik pasikalbėti su specialistu, tačiau jeigu ji atvyko skųsdamasi skausmais pilvo apačioje, tarpvietės niežėjimu ar peršėjimu, ginekologinė apžiūra būtina.

Per mėnesines negalima atlikti ginekologinės apžiūros: MITAS!

Tinkamiausias laikas lankytis pas ginekologą yra iškart pasibaigus mėnesinėms. Nieko nenutiks, jeigu belaukiant vizito prasideda mėnesinės. Jų metu visi ginekologai gali atlikti apžiūrą, tačiau rekomenduojama pas ginekologą lankytis, kai mėnesinės jau pasibaigusios.

Ginekologinė apžiūra – vien skausmas ir nemalonumas: MITAS!

Tai priklauso nuo kiekvienos merginos nusiteikimo, psichologinio pasirengimo. Tai nėra maloni procedūra, bet skausmu to nepavadinčiau. Patyrę specialistai moka elgtis švelniai ir apžiūrą atlikti neskausmingai.

Pas ginekologą lankytis reikia tik tuomet, kai ką nors skauda: MITAS!

Neturinčioms skundų ginekologinė apžiūra profilaktiškai būtina kartą per metus. Pirmą kartą mergina turėtų apsilankyti pradėjusi lytinį gyvenimą arba suėjus 18 metų.

Skųsdamasi nereguliariu menstruacijų ciklu galiu tikėtis iš gydytojo kabineto išeiti su kontraceptinių tablečių receptu: TIESA!

Ne visada skundžiantis nereguliariu mėnesinių ciklu skiriama kontraceptinių tablečių. Pirmiausia ieškoma problemos. Mėnesinių nereguliarumą dažniausiai sukelia išsibalansavusi hormonų pusiausvyra. Kontraceptinės tabletės sudarytos hormonų pagrindu, todėl gana dažnai jų skiriama nereguliarioms mėnesinėms koreguoti.

Vartodama kontraceptines tabletes priaugsiu svorio: IR TIESA, IR MITAS!

Priklauso nuo kiekvienos merginos organizmo ir nuo vartojamų hormonų kiekio. Vienai tai gali svorį reguliuoti, kitai ne.

Turinčios mergystės plėvę merginos pro makštį neapžiūrimos: TIESA!

Nekaltos merginos, kitaip tariant, turinčios mergystės plėvę, dažniausiai ginekologiškai nėra apžiūrimos. Turinčios skundų apžiūrimos ultragarsiniu jutikliu per pilvo sieną. Įprasta ginekologinė apžiūra vyksta pro makštį apčiuopos būdu. Nekaltos merginos pro makštį neapžiūrimos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis