TOP 5 filmai apie keliavimą laiku

Kelionės laiku – sąlyginai dažnai kine plėtojama tema. Vienokių ar kitokių apraiškų galima išvysti tikrai neretai, tačiau retas filmas gerai ar tiesiog įdomiai atskleidžia pačią idėją ir jos svarbą bendram kontekstui. Bet kokiu atveju, gerų filmų apie keliones laiku yra tikrai nemažai, o šį savaitgalį mes norime jums parekomenduoti TOP 5 šios idėjos išplėtojimus skirtinguose žanruose ir laikmečiuose.

1. „Terminatorius: Genisys“ (angl. „Terminator: Genisys“)

Ateities pasaulis žlugęs ir užvaldytas priešiškai nusiteikusių kibernetinių organizmų – terminatorių. Žmonės atsiduria ties išnaikinimo riba, tačiau jie vis dar kupini ryžto ir nepraranda vilties, nes jiems vadovauja išmintingasis Džonas Konoras. Mašinos niekaip nesugalvoja, kaip būtų galima sunaikinti žmonijos vadą, todėl nusprendžia herojumi atsikratyti, kol jis dar negimė. Džonas žino, jog reikia apsaugoti savo motiną, todėl išsiunčia į praeitį jauną karį Kailą Rysą, kad jis išgelbėtų su mašinomis kovojančių ateities sukilėlių vado motiną Sarą. Atvykęs į vietą Kailas supranta, jog jo misija žlugo dar nė neprasidėjusi, Sara moka puikiai pasirūpinti savimi, o jai padeda senasis kiborgas T-800.
Šis filmas yra legendinės, 1984 metais prasidėjusios istorijos tęsinys, kuris ir vėl prikelia vieną žymiausių Arnoldo Schwarzeneggerio personažą. Filmas pasirodo toks kokybiškas, kad net originaliųjų filmų režisierius Jamesas Cameronas, kuris neypatingai degė džiaugsmu dėl tolesnių tęsinių kūrimo, buvo visai pamalonintas galutiniu rezultatu. Ir nors šiame filme kelionės laiku nėra tokios dažnos, jos – esminis akcentas, dėl kurio visa painiava ir užverda.
Pagrindinius vaidmenis filme be buvusio Kalifornijos gubernatoriaus atlieka serialo „Sostų žaidimas“ žvaigždė Emilia Clarke, Jai Courtney‘is, Jasonas Clarke‘as, Oskaolaureatas J Simmonsas ir kiti.

2. „Atgal į ateitį“ (angl. „Back to the Future“)

Jaunuolis Martis netyčia nukeliauja trisdešimt metų atgal su draugo mokslininko dr. Emeto Brauno sukurta laiko mašina Delorean. Persikėlęs laiku vaikinas supranta, kad savo veiksmais jis pakeitė laiko ašį, todėl ateityje jis gali ir nebeegzistuoti. Jam atsiranda viena užduotis – suvesti dar jaunus ir mokykloje besimokančius tėvus, kad jie rastų vienas kitą ir ateityje susilauktų jo.
Iš tiesų, šis filmas jau tapo klasika. Nors tai ir yra 1985 metais pasirodžiusi juosta, turbūt nėra nė vieno filmų mėgėjo, bent kartą nemačiusio šio filmo. „Atgal į ateitį“ yra toks pats įprastas mums filmas, kaip ir „Vienas namuose“. Kažko labai daug apie šį filmą nepripasakosi. Jis turi teisingą moralą, gerą istoriją ir žiūrint juostą galima tikrai nemažai pasijuokti iš įvairių kuriozinių situacijų. Puikus filmas (ir jo tęsiniai) smagiam laiko praleidimui vakare, kuriame kelionės laiku turi labai svarbią vietą.
Pagrindinius vaidmenis juostoje atlieka Michaelas J. Foxas, Christopheris Lloydas, Lea Thompon, Crispinas Gloveris, Thomas F. Wilsonas ir kiti.

3. „Pirminis taškas“ (angl. „Predestination“)

Temporalinis agentas prieš baigdamas savo karjerą turi ištirti paskutinę bylą, persekiojančią jį kaip šmėkla. Jis turi rasti siaubą nešantį sprogdintoją ir užkirsti kelią jo nusikaltimams dar iki jiems įvykstant. Temporalinių agentų tikslas – sustabdyti nusikaltėlius dar iki jų nusikaltimų padarymo, o tam yra naudojamos laiko mašinos, kad agentai galėtų pasiekti savo tikslą. Sudėtinga užduotis tampa dar sudėtingesnė, kai ir taip visą gyvenimą agentą kamuojanti mįslė su kiekvienu žingsniu tampa vis painesnė.
Tiesą sakant, apibūdinti šio filmo praktiškai neįmanoma. Vienintelis būdas suprasti, apie ką jis, yra jį peržiūrėti. Tai yra vienas geriausių vadinamojo „mindfuck“ stiliaus filmų pavyzdys, kuris taip stipriai sujaukia mintis, kad po filmo peržiūros praėjus net savaitei išlieka pačios įvairiausios mintys. Tiesą sakant, šis filmas gali gluminti ir po pusės metų. Siužetinė linija yra tokia paini ir įtraukianti, kad kiek daugiau nei pusantros valandos praskrieja akimirksniu, o tu lieki sėdėti priešais ekraną nesupratęs, kas galiausiai įvyko. Įdomu tai, kad per visą filmą realiai pagrindinio veikėjo vardo taip ir neišgirstame, bet tam yra savotiška priežastis. Bet kokiu atveju, tai yra vienas geriausių kelionių laiku filmų, kuris dar ilgai nepaleis iš įvairiausių minčių voratinklio, o siekiant išsiaiškinti, kas iš tiesų įvyko, kils noras pasiskaitinėti internete.
Pagrindinius vaidmenis juostoje atlieka Ethanas Hawke‘as, puikiai pasirodžiusi Sarah Snook, Noah Tayloras, Christopheris Sommersas, Paulas Moderis ir kiti.

4. „Laiko tiltas“ (angl. „About Time“)

Paprastas ir gyvenimu patenkintas Timas turi vieną vienintelį norą – susirasti sau antrą pusę, su kuria jis pragyventų iki gyvenimo galo. Vaikinui nelabai sekasi atkreipti jam patinkančiu merginų dėmesį, todėl jis pradeda gudrauti. Iš savo tėvo sužinojęs, kad jo šeimos vyrai gali keliauti laiku, Timas pasiryžta užkariauti vienos panelės širdį, kuriai jis pajaučia meilę iš pirmo žvilgsnio.
Šiame filme kelionėmis laiku pasakojama be galo nuoširdi ir įkvėpianti meilės istorija, kurią pristato „Noting Hilo“ ir „Tegyvuoja meilė“ kūrėjų komanda. Paprasta istorija apie paprastą, bet tuo pačiu ir ypatingą galią turintį vaikinuką, sugeba sužavėti nuo pat pirmųjų akimirkų ir sirgti už jį kiekviename žingsnyje. Svarbiausias filmo moralas – nuoširdumas. Be jo net kelionės laiku negali pakeisti to, kas nulemta. Ir, žinoma, kad kiekvienas mūsų veiksmas ar sprendimas bet kuriuo atveju kažką pakeičia, kad ir kaip besistengtume. Tai tikrai labai graži istorija, kurią turėtų pamatyti visi romantinių filmų gerbėjai. Na, o dėl kelionių laiku – šiame filme paaiškinama, kodėl kelionės laiku ne visuomet viską pakeičia į gerą.
Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Domhnallas Gleesonas, Rachel McAdams, britų kino žvaigždė Billas Nighy‘is, Lydia Wilson ir būsimasis Žmogus-voras Tomas Holanderis.

5. „Laiko kilpa“ (angl. „Looper“)

Netolimojoje ateityje sukuriama laiko mašina, tačiau kelionės laikų uždraustos, todėl tik nusikaltėlių sindikatai sugeba nelegaliai naudotis ja. Kriminalinio pasaulio atstovams šis išradimas yra vos tik darbo įrankis, kurio dėka norėdami atsikratyti žmogaus jį išsiunčią į praeitį, kur nešvarius darbelius atlieka pasamdyti žudikai. Luperiais vadinami samdiniai yra puikiai apmokami sidabru, tačiau kartais atsitinka nemalonus dalykas, kai užsakymo objektu tampa pats žudikas. Vienas iš geriausių savo srities atstovų Džo, išvažiavęs eilinį kartą įvykdyti nuosprendžio naujam siuntiniui, pamato save patį iš ateities. Susipainiojęs savo paties veiksmuose, vaikinas tampa vieno didžiulio sąmokslo auka ir turėdamas trumpą laiko tarpą jis turi išsiaiškinti, kodėl įvyko šis nemalonus incidentas, galintis kainuoti jam gyvybę.
2012 metais pasirodęs filmas buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Originalumu, puikiais siužetiniais sprendimais ir įdomia istorija nustebinęs filmas buvo visiška staigmena, kuri džiugina dar iki dabar. Negana to, futuristiniame pasaulyje prieš akis mums sukasi ir aibė labai gerų aktorių, kurie savo pasirodymais dar labiau sustiprina filmo efektą. Iš esmės, tai filmas nuo pat pirmų minučių įtraukia į užburtą ratą, kuris laiko įtampoje su keliais lengvais paleidimais. Vienintelis nedidelis filmo trūkumas – jį reikia žiūrėti vienu ypu. Skaidymas į dalis gali kiek nuslopinti kuriamą įtampą, o dėl to kenčia ir visa peržiūra.
Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Bruce‘as Willisas, Josephas Gordonas-Levittas, Emily Blunt, Jeffas Danielsas, Paulas Dano ir kiti.

Daugiau filmų rasi www.buvaukine.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis