Spuogų spaudymas rankomis: galimas ar griežtai draudžiamas?

Spuogų spaudymas rankomis – greitas, tačiau pavojingas būdas atsikratyti diskomfortą keliančios odos problemos. Nors šią taisyklę žino daugelis, nemažai susiduriančių su odos problemomis jos nepaiso ir toliau spaudžia spuogus namuose.

Gydytoja dermatologė medicinos mokslų daktarė Jurgita Karčiauskienė teigia, jog spuogų spaudymas rankomis niekuomet nepanaikins tikrosios spuogų priežasties. Daugeliu atveju tokia „savigyda“ gali turėti neigiamų padarinių, todėl prieš spaudžiant spuogus pačioms būtina žinoti keletą svarbiausių spuogų spaudymo ypatybių.

Svarbu skirti, kokios rūšies spuogas

Dažniausiai spuogus spaudžiame impulsyviai – pamačiusios, jog prieš svarbų renginį, šventę ar pasimatymą iškilo spuogas, bandome spuogą šalinti pačios. Dr. J. Karčiauskienė užuot impulsyviai išspaudus spuogą pataria atidžiai apžiūrėti odos plotą, kuriame jis yra. „Jei tai inkštiras (atviras ar uždaras), jį galima atsargiai išspausti, nepamirštant dezinfekcijos prieš spaudžiant inkštirą ir jį išspaudus. Visgi to daryti nerekomenduojama, o jei inkštiras spaudžiamas, reikia elgtis atsargiai, švelniai. Ant odos susiformavusio pūlinuko spausti negalima, nes tai gali sukelti rimtą uždegimą. Tokie pūlinukai dažniausiai yra rausvo atspalvio, turintys pūlingą viršūnėlę, suteikiantys niežėjimo, diskomforto pojūtį“, - pasakoja gydytoja dermatologė. Anot specialistės, yra saugesnių spuogų spaudymo būdų, pavyzdžiui, mechaninis odos valymas - komedonų ekstrakcija. Procedūros metu atveriamos poros, iš gilesnio odos sluoksnio pašalinami komedonai. Būtina žinoti, jog šios procedūros negalima atlikti, kuomet ant veido odos yra susiformavusių pūlinukų. Vis dėlto, pastaruoju metu mechaninis veido valymas užleidžia vietą mažiau agresyvioms procedūroms su specialiomis rūgštimis, kuomet odos poros atveriamos švelniai nusluoksniuojant negyvybingas odos paviršiaus ląsteles.

Nors rimtų ligų atvejai išspaudus spuogą nėra dažni, dr. J. Karčiauskienė tvirtina, jog netinkamai išspaudus spuogą galima susirgti kraujo užkrėtimu, jei žmogaus imunitetas yra silpnas. Kraujo užkrėtimas taip pat yra reali grėsmė, jei sergama atopiniu dermatitu. Vis dėlto, tai dažniau pasitaikančios išimtys, o ne taisyklės.

Spaudžiant spuogą dezinfekcija - privaloma

Kone per naktį išdygę spuogeliai ne tik tampa estetine problema, bet ir sugadina nuotaiką. Jei visgi nusprendžiama spausti spuogą namų sąlygomis, būtina žinoti pagrindines spuogų spaudymo namuose taisykles. Dermatologė pataria spuogus spaudyti po maudymosi duše ar vonioje, mat po maudynių veido odos poros būna prasiplėtusios. Prieš spaudžiant spuogą derėtų atidžiai nusiplauti rankas ir dezinfekuoti odos plotą, kuriame yra spuogas. Spuogą būtina spausti švelniai, jei jaučiama, jog spuogas spaudžiasi sunkiai, reikia sustoti. Išspaudus spuogą taip pat reikia dezinfekuoti plotą, kuriame jis buvo.

Vis dėlto, saugiausia būtų ne spausti spuogą, o pabandyti sumažinti jo matomumą medicininės kosmetikos priemonėmis. ,,Tam tinkamas yra arbatmedžio aliejus, taip pat glikolio turinčios priemonės, sausinančios vietas, kuriuose yra spuogelių“, - pasakoja dr. J. Karčiauskienė. Jei spuogą norima užmaskuoti, reikia pasirinkti atitinkamas kosmetikos priemones. Tai turėtų būti į aknės bėrimus linkusiai odai skirta kosmetika, kuri neužkimštų porų bei neleistų kilti papildomiems spuogeliams. Spuogo vietą reikia maskuoti naudojant maskuojamąjį pieštuką, geriausia – žalsvo atspalvio. Žalio atspalvio maskuoklis puikiai paslėps rausvos spalvos bėrimus. Užmaskavus spuogo vietą veidą reikėtų padengti porų nekemšančia kremine ar mineraline pudra. O norint užbėgti už akių spuogelių atsiradimui patartina naudoti specialius į aknę linkusiai odai skirtus prausiklius ir kremus, kurie parduodami vaistinėse.

Daugiau naudingų patarimų apie į aknę linkusią odą ir jos priežiūrą: www.aknespotas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis