Specialistai pataria, kaip treniruojantis nepersistengti

Jau seniai niekas neabejoja, kad šiandien žmogui būtinas fizinis aktyvumas. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, 50 proc. žmogaus sveikatos lemia gyvenimo būdas, 20 proc. – genetika ir paveldėjimas, 20 proc. – aplinka ir tik 10 proc. medicina.

Reguliarus kūno treniravimas ir sveika mityba gali užtikrinti ilgą ir kokybišką gyvenimą. Bet sporto poveikis, kaip ir vaistų, labai priklauso nuo dozės – gali duoti naudos, bet perdozavus gali ir pakenkti. Kaip neperlenkti lazdos, kokie signalai sako, kad jau laikas sakyti „Stop“? Pataria specialistai – asmeniniai treneriai, aktyviai sportuojantys žmonės.

„Visų pirma reikėtų sąžiningai įvertinti savo galimybes. Jei su sportu artimiau susipažinote prieš savaitę ir/ar turite viršsvorio, primygtinai siūlyčiau triatlono varžybose nesirungti. Pradėkite pamažu, palaipsniui didindami treniruočių trukmę ir intensyvumą. Visada siūlau pagalbon pasitelkti profesionalus, kurie paaiškins, kaip pažinti savo kūną, kiek ir kada galima stumti, traukti, kelti. Geras asmeninis treneris duoda daug techninių bei psichologinių žinių, kurios padeda pasiekti geriausių rezultatų. Viršsvorį turintiems asmenims iš karto siūlyčiau įsigyti širdies ritmo matuoklį, visada besąlygiškai sekti pulsą, vietoje bėgimo rinktis ėjimą, neeksperimentuoti su svoriais“, – vertingais patarimais dalijasi tinklaraščio Ona Bukplona įkūrėja, sveikai gyventi aplinkinius motyvuojanti Justina Jarutė.

Mergina
Mergina
Fotolia nuotr.

Pasikonsultuoti su profesionaliais treneriais bus galima ir šį savaitgalį, rugsėjo 24 – 25 dienomis, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančių „Reebok Fitness Challenge“ treniruočių metu, kurias ves trys dešimtys profesionalių sporto trenerių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Švedijos. Šiemet jau antrą kartą organizuojamas festivalis sutraukia daug sporto mėgėjų, daugelis jų stengiasi apsilankyti ne vienoje treniruotėje. Įžymybių asmeniniu treneriu tituluojamas Tadas Pocius sako, kad pirmiausia dalyvavimui tokiame renginyje reikėtų pasiruošti iš anksto. „Kelias dienas prieš tokį renginį reikėtų pailsėti, taisyklingai maitintis ir „pasikrauti“ angliavandenių, vitaminų. Jei norisi išbandyti kuo daugiau treniruočių, reikėtų jas pakaitalioti, kad nebūtų visos iš eilės intensyvios. Į tarpus tarp intensyvių įmaišykite lengvesnių – jogos, šokių, fitneso ar pan. Su savimi būtinai atsineškite kokių nors vaisių: bananų, obuolių. Ir žinoma, būtinai kuo daugiau vandens, jis labai svarbus“, – tikina treneris.

Grupinėse treniruotėse, kur prie kiekvieno dalyvio nestovi treneris, svarbu pačiam susivokti, ar ne per didelis tau treniruotės tempas ir krūvis, nepersistengti, kad nepridarytum sveikatai žalos. T. Pocius sako, kad tada, kai persitempiama, organizmas duoda gana aiškius signalus: pradeda mušti šaltas prakaitas, raibuliuoti akyse, tai vienoje, tai kitoje ausyje dingsta garsas, tolsta vaizdas, gali net pykinti. Tai akivaizdūs „Stop“ ženklai. Tuomet reikia sustoti ir ieškoti „greitų“ angliavandenių, suvalgyti ką nors saldaus, gal ir gliukozės tabletę.

Tadui antrina ir kitas asmeninis treneris Bronius Burneika. „Perspėjimo ženklu gali būti ir kvėpavimas. Jei darant pratimą jums nebepakanka vieną kartą įkvėpti ir iškvėpti, o reikia pakvėpuoti daugiau, reiškia reikia mažinti tempą, arba tą dieną baigti treniruotę. Blogai, kai žmogus pradeda treniruotę ir nori ją baigti bet kokia kaina, tai jam gali sukelti nemažų sveikatos problemų“, – patirties ir praktikos padiktuota išmintimi dalinasi B. Burneika.

Kadangi šiuo metu sporto treniruočių įvairovė yra didelė, tad net ir išrankiausieji gali rasti tai, kas atitiktų jų lūkesčius bei suteiktų malonumą sportuojant. Lengviau apsispręsti dėl labiausiai tinkančios ir patinkančios treniruotės gali padėti ir apsilankymas šį savaitgalį vyksiančiame Vilniaus sporto festivalyje, kuriame vyks klubų ir būrelių mugė, sporto prekių ir įrangos paroda bei gausybė kitų renginių, kurių vienas pagrindinių – antrus metus iš eilės įrengta „Reebok Fitness Challenge“ treniruočių zona, skirta mėgstantiems iššūkiams ir tiems, kam sportas – gyvenimo būdas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis