Pavojingos medžiagos, kurios slypi tavo kosmetinėse priemonėse

Kosmetikoje naudojama begalė chemiškai apdorotų medžiagų, kurios gali pakenkti jūsų odai ir sveikatai. Be abejo, tai yra ilgalaikis procesas, nes kelis kartus išplovus galvą su šampūnu, kurio sudėtyje yra parabenų, nieko neatsitiks, tačiau naudojant jį kasdien, plaukai išsausėja, netenka daugelio gerųjų komponentų, tampa lengvai pažeidžiami ir silpni, o visos šampūne esančios kenksmingos medžiagos kaupiasi organizme ir gali pakenkti ne tik jūsų, bet ir jūsų vaikų sveikatai.

Tam, kad to išvengtumėte, visada, pabrėžiame – visada, nepagailėkite savo laiko ir perskaitykite kosmetinės priemonės sudėtį iki galo ir nepirkite nei vienos, kurios sudėtyje yra šių blogųjų​ ​komponentų:

Parabenai​ ​(Methyl,​ ​Propyl,​ ​Butyl,​ ​Isobutyl​ ​ir​ ​Ethyl​ ​Paraben)

Šios medžiagos naudojamos beveik visose kosmetinėse priemonėse: šampūnuose, dezodorantuose, kremuose ir kt. Jie labai lengvai patenka į organizmą per odą, ardo endokrininę sistemą, sukelia alergiją. Kadangi parabenai gali patekti į giliausius odos sluoksnius, todėl didelis jų kiekis gali pakenkti imuninei sistemai. Moksliškai įrodyta, jog parabenai gali būti perduodami per motinos organizmą naujagimiui, taip pažeidžiant jo imuninę sistemą.

Sulfatai​ ​(Sodium​ ​Lauryl/Laureth​ ​Sulfate)

Sulfatai naudojami dušo želėsi, šampūnuose, muiluose ir kitose priemonėse dėl jų putojančių ir valančių savybių. Tačiau šios medžiagos yra ypač pavojingos dėl jų gebėjimo sukelti genų mutacijas​ ​–​ ​tai​ ​reiškia,​ ​jog​ ​padidėja​ ​rizika​ ​susirgti​ ​vėžiniais​ ​susirgimais.
Trietanolaminas​ ​(DEA),​ ​Dietanolaminas​ ​(TEA),​ ​Monoetanolaminas​ ​(MEA)
Šios medžiagos dažniausiai aptinkamos kūno ir veido kremuose, kompaktinėse ir skystose pudrose, šampūnuose ir kitose kosmetinėse priemonėse, kurių vienas iš privalomų – pH balansas (nes būtent šie chemikalai padeda subalansuoti odos drėgmės pusiausvyrą). Didelė šių komponentų koncentracija gali sukelti alergiją, sudirginti, išsausinti plaukus ir odą, o sąveikoje su amoniako junginiais gali formuoti vėžį sukeliančius nitrozaminus (kancerogeninius cheminius​ ​junginius).

10Formaldehidas​ ​(Formaldehyde)

Jo galima rasti plaukų lako, nagų lako, lako valiklių sudėtyje, veido kremuose ir kitose veido priežiūros priemonėse. Formaldehidas naudojamas tam, kad išlaikytų produkto galiojimo laiką kuo ilgiau. Formaldehidas iš visų konservantų yra labiausiai kancerogeniškas, neurotoksiškiausias,​ ​alergiškiausias​ ​ir​ ​labiausiai​ ​dirginantis​ ​odą​ ​ir​ ​akis.

P-fenilendiaminas​ ​(P-Phenylenediamine)

Šis chemikalas įprastai naudojamas tamsiuose plaukų dažuose. Ilgalaikis jo naudojimas gali sukelti įvairias alergines reakcijas ir netgi šlapimo pūslės vėžį, apsigimus, pažeisti nervų sistemą,​ ​plaučius.

Mineralinis​ ​aliejus​ ​(Paraffinum​ ​Liquidum)

Šis aliejus naudojamas kūno ir veido kremų, masažinių aliejų bei kūno aliejų gamyboje ir yra toks populiarus, nes pigiai ir greitai pasiekiamas norimas rezultatas – oda tampa minkšta ir sudrėkinta vos patepus jo ant kūno. Visgi ši medžiaga pavojinga, nes yra kancerogeninės ir mutageninės kilmės – tai reiškia, jog reguliariai vartojant kosmetiką su šiuo chemikalu, padidėja tikimybė susirgti onkologinėmis ligomis. Taip pat padidėja tikimybė susirgti odos uždegimu, atsirasti​ ​inkštirams.

Propileno​ ​glikolis​ ​(Propylene​ ​Glycol)

Jis dažniausiai naudojamas šampūnuose, losjonuose nuo saulės, kūno kremuose, makiažo priemonėse ir kitose priemonėse kaip natūralią drėgmę atkurianti ir palaikanti medžiaga. Kita vertus, propileno glikolis yra ypač toksiškas, todėl gali būti alergijos, dilgėlinės ar egzemos priežastimi​ ​ar​ ​sukelti​ ​atvirkštinį​ ​poveikį​ ​–​ ​ne​ ​drėkinti,​ ​o​ ​sausinti​ ​odą.

Hidroksianizolio​ ​butilatas​ ​(Butylated​ ​Hydroxythaluene/BHT)

Ši medžiaga įprastai aptinkama kremuose bei dezodorantuose, kurie prailgina kosmetikos galiojimo laiką. Dažniausiai hidroksianizolio butilatas pavojingas tuo, kad sukelia įvairias alergines​ ​reakcijas.

Kopolimeras​ ​(PVP/VA​ ​Copolymer)

Šie chemikalai naudojami daugiausiai plaukų modeliavimo priemonėse, tačiau jų galima rasti ir veido bei nagų priežiūros kosmetikoje ir kitose priemonėse, kuriose reikalingas drėgmės balansas: jis maitina odą, sugeria riebalų perteklių, slopina odos ir plaukų gebėjimą sugerti drėgmę. Tačiau ši medžiaga taip pat gali būti toksiška, sukelti alergines reakcijas, dermatito susirgimus.

Natrio​ ​laurilsulfatas​ ​(Sodium​ ​Laureth​ ​Sulphate)

Šis komponentas naudojamas dantų pastose, šampūnuose, vonios ir dušo priemonėse ir kitose priemonėse, kurios gausiai putoja. Ši priemonė dirgina odą, akis, kvėpavimo takus, sukelia plaukų slinkimą, pažeidžia plaukus, gali pažeisti kepenis, plaučius, imuninę sistemą, sukelia alergines​ ​reakcijas.

11Petrolatas​ ​(Petrolatum)

Petrolatas naudojamas beveik visose kosmetinėse priemonėse dėl savo minkštinančių savybių: veido priežiūros priemonėse, vonios priemonėse, plaukų priežiūros priemonėse, skutimosi priemonėse ir daugybėje kitų. Jis toks populiarus dėl to, kad yra labai pigus, tačiau iš tikrųjų jis neturi jokios maitinamosios vertės odai ir gali trukdyti natūraliam kūno drėkinimo procesui, sukeldamas​ ​odos​ ​išsausėjimą​ ​ir​ ​pleiskanojimą.

Stearalkonio​ ​chloridas​ ​(Stearalkonium​ ​Chloride)

Stearalkonio chloridas naudojamas plaukų kondicionieriuose, balzamuose, šampūnuose, kremuose dėl savo minkštinamųjų savybių, tačiau iš tiesų jis labai toksiškas ir dažnai yra įvairių alerginių​ ​reakcijų​ ​priežastis.

Mylėkite​ ​ir​ ​tausokite​ save, naudokite nekenksmingas priemones. Natūralių plaukų ir galvos odos priežiūros priemonių galite rasti internetinėje parduotuvėje „Greenas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis