Nustebsi sužinojusi, kiek kenksmingų medžiagų yra kosmetikoje

Ar kada susimąstei, kiek sveikatai pavojingų medžiagų yra tavo kasdien naudojamoje kosmetikoje? Gali būti, jog apie kai kurias medžiagas tu net nesi girdėjusi.

Kosmetologė Akvilė Martinkutė mums pateikia informaciją apie tai, kokie yra pagrindiniai alergijos kosmetikai bruožai ir į ką labiausiai derėtų atkreipti dėmesį, renkantis kometines priemones.



Kosmetikos priemonėse esančios medžiagos gali sukelti lėtinius arba ūminius odos arba viso organizmo būklės pakitimus. Dažniausiai pasitaikantis kosmetinių ingredientų šalutinis poveikis odos uždegimai (dermatitai, egzemos) arba alerginės reakcijos. Odos alerginių reakcijų trukmės laipsnis kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai.


Galime iškirti kelis tokio pobūdžio simptomus:

Niežėjimas,

Bėrimas (pūinukai, pūslelės),

Patinimas,

Pleiskanojimas,

Pigmentacija,

Paraudimas,

Bloga savijauta,

Skausmas.


Kosmetikos priemonių pakuotės su kenksmingais komponentais nėra pažymėtos ypatingomis žymomis, todėl vartotojas turi būti budrus ir žinoti pagrindinius konservantus, kurie gali turėti įtakos sveikatos būklei.

Tačiau ne visas kosmetikos priemonėse esančias medžiagas galime rasti ingredientų sąraše. Įvairias pavojingas priemaišas parodo tik laboratoriniai tyrimai. Dažniausiai pasitaikanti medžiaga tai, formaldehidas ir kvapų sudėtyje esantys ftalatai – naudojami kaip kvapo nešikliai, stiprikliai. Dažniausiai ir didžiausiais kiekiais pavojingos cheminės medžiagos yra aptinkamos šiose kosmetikos priemonėse: plaukų tiesinimo ir odos šviesinimo priemonėse, tamsiuose plaukų dažuose, birioje pudroje, kvepaluose.


Biri pudra
Biri pudra
Fotolia nuotr.


Šiuolaikinėje visuominėje garsiai kalbama apie žmogaus sveikatą, ir mus supančios aplinkos poveikį jei. Kūno priežiūros priemonės, tokios kaip dušo želė, dezodorantas, dantų pasta ir kitos, yra neatskiriama mūsų kasdienio gyvenimo dalis. Kadangi jos naudojamos odai ir gleivinei, kai kurios cheminės medžiagos patenka į mūsų organizmą. Todėl labai svarbu, kad šios priemonės būtų saugios naudoti ilgą laiką.


Savo srities specialistai (dermatologai, kosmetologai, grožio srities konsultantai) visuomet linkę nukreipti žmogų tinkama linkme. Jei nesate įsitikinęs ar kosmetikos priemonė tiks, visuomet galite pasiteirauti mėginėlio pasibandymui. Nepatingėkite prieš įsigydami prekę pasidomėti jos sudėtimi. Kuo daugiau pavojingų cheminių medžiagų patenka į organizmą, tuo labiau tikėtina, kad jos paveiks sveikatą. Todėl svarbu, jei įmanoma, sumažinti sąlytį su tokiomis medžiagomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis