Kaip pasidaryti veido valymą namų sąlygomis? Konsultuoja specialistė (1)

Dažną merginą nuolat kamuoja užsikimšusios veido odos poros, kurios ir tampa spuogų ir kitų odos netobulumų atsiradimų priežastimis. Veido valymas - puiki išeitis švariai odai išsaugoti, tačiau kosmetologijos kabinete ši paslauga kainuoja nemažus pinigus. O ar įmanoma namų sąlygomis pasidaryti veido valymą? Konsultuoja „Kvapų namų” natūralios kosmetikos ekspertė Rūta Daunoravičienė. Nori užduoti Rūtai klausimą apie odos bei plaukų priežiūrą? Užpildyk anketą straipsnio apačioje.

Odos valymas yra vienas iš svarbiausių odos priežiūros veiksmų. Dažnumas, priemonės, metodai labai priklauso nuo naudojamos kosmetikos, odos būklės, metų laiko ir kt.
Dažnesnio ir kruopštesnio veido valymo reikia, jei ant odos nuolat patenka daug nefiziologinių medžiagų (dažniausiai su kosmetika), dulkių, pvz, jei:

- daug laiko praleidžiate automobilyje, mieste arba patalpose, kur daug dulkių, aktyvi ventiliacija ir pan.
- kasdien naudojate kreminę ar birią pudrą, BB kremus
- naudojate sintetinius arba natūralius kremus, kurių sudėtyje yra emulsiklių, tirštiklių ir kitų technologinių priedų; deja, šių priedų daugiau ar mažiau yra visuose parduodamuose kremuose. 

Kasdieninis prausimasis - irgi odos valymo dalis. Paprastai, jį atliekame pačios, be kosmetologės pagalbos. Jei nenaudojate kreminės pudros, veidui nuprausti pakanka paprasto vandens iš čiaupo. Tiesa, jautrią odą kietas čiaupo vanduo gali dirginti, tuomet geriau naudoti šaltinio vandenį iš butelio, virintą vandenį, o geriausiai – bioaktyvų gėlių arba žolynų vandenį, t.y. hidroliatą.
Jei naudojate pudrą, vandens neužteks. Pudrą, makiažą ir nešvarumus lengvai, bet švelniai nuplauna prausiamasis gasulo molis, tiksliau - iš gasulo miltelių ir vandens sumaišyta pasta.
Galima veidą prausti ir botaniniais muilais, bet aš juos palikčiau kūnui ir rankoms prausti. Nors yra nemažai žmonių, kurių veidui šie muilai tinka ir patinka.

Šveitimas – šiek tiek gilesnis valymas, kurio metu ne tik pašalinami nešvarumai, bet ir paviršinis negyvų ląstelių sluoksnis. Šią procedūrą rekomenduočiau atlikti 1 k/sav (jei vietoj kremo naudojate aliejus arba natūralius) arba 2 k/sav (jei naudojate kremus su technologiniais priedais).

Šveitimą lengva atlikti pačiai namie: imamas arba įrankis (šepetys, kempinė, veidašluostė) arba abrazyvinė medžiaga ir sukamaisiais judesiais švelniai masažuojama oda. Būdai įvairiausi:
- su natūraliu veidui skirtu kosmetiniu šepečiu (vadinamasis sausasis šveitimas)
- su natūralia veidui skirta kempine (šlapiai)
- su natūralaus pluošto veidašluoste (šlapiai)
- su kavos tirščiais (šlapiai)
- su makadamijų sviestu (šlapiai)
- su nesmulkintu gasulo moliu (šlapiai)
- su nekristalizuotu cukranendrių cukrumi arba medumi (šlapiai)
- su ananaso arba papajos griežinėliu – šiuose vaisiuose yra natūralių keratiną tirpdančių fermentų, todėl tai savotiškas “2-in-1”, cheminis ir mechaninis šveitimas viename

Giluminis odos valymas - tai valymas, kuris atliekamas tuomet, kai yra pastebimų komedonų (inkštirų), užsikimšusių porų, kurių nepavyksta pašalinti aukščiau minėtais metodais. Giluminį valymą galima pasidaryti pačiai (užtruksite 15-20min) arba kreiptis į kosmetologę. Namie nesudėtinga atlikti veido valymą šiltu aliejumi:

1. Prieš valymą svarbu sušildyti veido odą, kad poros atsivertų – panardinti veidą į garus (galima pasidaryti vonelę su eteriniais aliejais) arba užsidėti šiltą kompresą (tiks karštame vandeny sudrėkintas rankšluostis arba keliasluoksnė marlė).
2. Po kelių minučių, kai veidas įkais ir poros atsivers, įmasažuokite į veidą pašildyto nerafinuoto (būtinai!) aliejaus (aliejų greitai sušildyti galima pamerkus buteliuką į karštą vandenį). Aliejaus negailėkite, bet ir nepilkite tiek, kad varvėtų. Šiltas aliejus įsisunks į poras, lengvai maišysis su odos riebalais, ištirpdys porų kamščius. Tiks nerafinuoti riešutų (makadamijų, lazdynų, migdolų, abrikosų) arba saulėgrąžų, ricinų, marulų aliejai. Galite užsidėti šiltą kompresą ir kelias minutes ramiai pagulėti, atsipalaiduoti.
3. Kol oda šilta, pirštų galiukais išspauskite aptirpusius porų kamščius, komedonus. Jei oda atvėso, ją vėl sušildykite ir pabaikite procedūrą. Besiformuojančių spuogų (paraudusios skausmingos zonos, kurių viršūnėlių nematyti) geriau nespausti, o palaukti kelias dienas, kol „sunoks”.
4. Po procedūros kruopščiai nuvalykite veidą ir aliejaus likučius šlapiu vatos tamponu, sudrėkintu kūno temperatūros vandenyje.
5. Galiausiai gausiai papurkškite veidą hidroliatu (levandų, beržų, ramunėlių, pelargonijų, arbatmedžių, mastikos) ir leiskite jam nudžiūti. Hidroliatas padės nuraminti sudirgusią odą, šiek tiek dezinfekuos. Purškimus galite pakartoti kelis kartus. Galima ištepti šviežiai išsspaustomis alavijų sultimis, nes alavijas irgi gerai ramina uždegimus, be to teikia odai drėgmės. Kremas ar kitos riebios priemonės jau nebūtinos, nes oda bus pamaitinta vertingu aliejumi.


O kokios odos ar plaukų priežiūros problemos kamuoja tave? Užduok klausimą Kvapų namų” natūralios kosmetikos ekspertei Rūtai ir ieškok jos atsakymo portale panele.lt!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis