Ievos istorija: sėkmingai atsikračiusi aknės, pakeičiau požiūrį į savo odos priežiūrą

Dažnai manoma, kad spuogeliai – tik paauglystės problema, tačiau aknė amžiaus ribų nepaiso. Mūsų istorijos herojė Ieva tai galėtų patvirtinti: paauglystėje atsiradę odos bėrimai taip ir neišnyko, o gydymasis savarankiškai norimų rezultatų nedavė. Tad sulaukusi pasiūlymo mergina nusprendė sudalyvauti kompanijos „Bioderma“ projekte.

Ieva pasakoja padrąsinimo dalyvauti projekte sulaukusi iš grožio klinikoje dirbančios draugės. „Prie projekto prisijungiau su mintimi, kad blogiau vis tiek nebus. Kuomet tiek metų kovoji su ta pačia problema, o rezultatų nematai – didelių vilčių ir nededi. Tačiau galutinis rezultatas pranoko visus lūkesčius, – tikina mergina. – Tai buvo vienas geriausių mano sprendimų. Gydymą pradėjus rudenį, vasarą jau matėsi akivaizdūs rezultatai. Ilgą laiką manęs nemačiusi kolegė pastebėjo: „Ieva, kokia graži ir lygi tavo oda!“ Pati jau buvau pripratusi prie pokyčių, galbūt net nebepastebėdavau, kaip pasikeitė mano oda. Išgirdus šį komplimentą įvyko lūžis – supratau, kad pagaliau turiu gražią odą, kokios ir norėjau“.

Ieva prisipažįsta ankčiau kompleksuodavusi dėl savo odos – nors sunkia aknės forma nesirgo, nuolatiniai veido odos bėrimai buvo akivaizdūs, tad juos mergina maskuodavo kosmetikos priemonėmis. Į specialistus pagalbos nesikreipusi Ieva su aknės problema bandė kovoti savarankiškai. Deja, išbandytos priemonės negelbėjo.

„Prisijungus prie Bioderma projekto, pirmą kartą apsilankiau pas dermatologę, kuri parinko tinkamas kosmetikos priemones, sudarė odos priežiūros planą. Taip pat mano odai buvo taikomos lazerinės procedūros, o savo iniciatyva kreipiausi į endokrinologą, kuris atliko hormoninius tyrimus“ - apie kelią link gražesnės odos pasakoja Ieva.

Paklausta, ar sunku ir toliau laikytis gydytojos nurodymų, Ieva juokiasi: „Tai tapo įpročiu, kaip grįžus namo nusiplauti rankas“. Visoms, turinčioms problemų su akne, mergina pataria pirmiausia pradėti nuo konsultacijos su specialistu - svarbu pasirinkti dermatologą, kuriuo pasitikėtumėte, kuris jus palaikytų žengiant šiuo ne visuomet paprastu keliu. Kitas žingsnis – pasiryžti pokyčiams ir nepasiduoti, akimirksniu nesulaukus trokštamų rezultatų. Priklausomai nuo odos būklės, kova su akne gali trukti nuo kelių mėnesių iki kelių metų, tad itin svarbu turėti kantrybės ir nenuleisti rankų.

„Užsitepus kremo aknė staiga neišnyks, reikia imtis kompleksinių veiksmų – apsilankyti pas dermatologą, esant reikalui atlikti tyrimus, išsiaiškinti tikrąją aknės atsiradimo priežastį ir įprasti tinkamai prižiūrėti savo odą kiekvieną dieną. Man pasisekė atrasti tobulai mano odai tinkančias priemones, be kurių kasdienės veido odos priežiūros nebeįsivaizduoju“ - savo patirtimi dalinasi Ieva.

Daugumos merginų kosmetinėje atrastume tikrai ne vieną priemonę, skirtą kovai su akne. Prausikliai, kremai, tepaliukai – vienus išbandyti įkalba draugės, kitus įsigijame patikėjusios stebuklus žadančia reklama. Tačiau ar tikrai visų šių priemonių reikia? Klausiame specialistės!

Pataria gydytoja dermatologė Eglė Aukštuolienė (Lazerinės dermatologijos centras, Vilnius)

Kasdienei į aknę linkusios odos priežiūrai būtinos dvi priemonės – prausiklis ir drėkinamasis kremas. Rinkitės švelnius prausiklius, savo sudėtyje neturinčius alkoholio ar kitų odą sausinančių medžiagų. Alkoholis džiovina odą, tad gaunamas priešingas efektas – norime naikinti spuogelius, tačiau tik dar labiau paskatiname riebalinių liaukų veiklą. Taip pat reikėtų vengti ir pernelyg dažno odos prausimo – oda gali sudirgi, parausti, šerpetoti.

Nepamirškite, kad drėkinamasis kremas reikalingas net ir tuo atveju, jeigu jūsų oda pakankamai riebi, linkusi blizgėti. Vartojant aknei gydyti skirtus vaistus, kurie įprastai turi odą sausinantį poveikį, naudoti drėkinamuosius kremus būtina – jie padeda atstatyti barjerines odos funkcijas.

Odos priežiūros priemones skirtas kovai su akne rekomenduotina rinktis vaistinėse. Kovai su akne skirtose dermatologinės kosmetikos priemonėse įprastai būna ne tik odą valančių, tačiau ir antibakteriškai veikiančių medžiagų, padedančių sureguliuoti riebalinių odos liaukų veiklą, mažinančių odos blizgesį.

Jeigu pastebite, kad odos bėrimų daugėja ir vien tik higienos priemonės nepadeda, nedelskite ir pasikonsultuokite su dermatologu, kuris paskirs jums tinkamą gydymą vaistais. Didesni odos bėrimai ar gilesni spuogeliai gali palikti nemalonius pėdsakus ant veido. Po spuogelių liekantis odos raudonis su laiku išnyksta, tačiau randelių paliktus reljefo nelygumus išnaikinti nėra paprasta.

Sužinok daugiau apie savo odą ir teisingą jos priežiūrą: www.aknespotas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis