Dažnai riebaluojasi plaukai? Ypatingas šampūnas padės išsivaduoti iš šios grožio bėdos

Sveiki ir gražūs plaukai ne tik moterų, bet ir vyrų puošmena. Tačiau ne visus jie džiugina. Greitai besiriebaluojantys plaukai jų savininkams sukelia nemažai rūpesčių. Šią vasarą, kai saulė mus lepina, daugiau prakaituojame, tad ir riebių plaukų problemos dar paaštrėja.

„Dažniausiai plaukų tipas tiesiogiai susijęs su odos tipu. Jeigu jūsų veido oda riebi, tai ir plaukai greitai riebaluojasi, nes riebalinės liaukos išskiria daugiau riebalų. Tačiau riebūs plaukai gali būti ir pas tuos, kurių galvos oda sausa“, – sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič.

Riebių plaukų priežastys

Pašnekovė pastebi, kad dažnai į vaistinę įsigyti plaukų priežiūros priemonių riebiems plaukams ateina paaugliai, nes lytinio brendimo metu riebalinių liaukų veikla suaktyvėja. Plaukai greitai riebaluojasi ir moterims, kurių organizmas gamina per daug vyriško hormono testosterono. Pasak vaistininkės, jeigu galvos oda staiga tampa riebi, tai gali reikšti sveikatos sutrikimus: skydliaukės veiklos problemas, nervų ir endokrininės sistemos funkcijų pakitimus, padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, vidurių užkietėjimą. Jeigu plaukai pradėjo smarkiai riebaluotis, vadinasi, sutriko jūsų medžiagų apykaita arba vandens ir druskų pusiausvyra organizme, o gal trūksta B grupės vitaminų. Plaukų būklei gali atsiliepti ir tokios ligos kaip egzema, psoriazė, seborėja.

Plaukai gali labiau riebaluotis dėl streso, kai kurių vaistų, netaisyklingos mitybos. Riebalų išsiskyrimą skatina ir kai kurios sezoninės aplinkybės – vasarą karštis, šaltuoju metų laiku – kepurių nešiojimas.

Ką daryti?

„Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti greito plaukų riebalavimosi priežastį. Jei tai sveikatos sutrikimas, jį šalinti. Jei jūsų galvos oda tiesiog natūraliai riebi, rekomenduojama naudoti tokiam odos tipui pritaikytas plaukų priežiūros priemones – šampūnus, kondicionierius ir kitas priemones. Neplaukite galvos per dažnai. Geriausia, jei tai darytumėte 2-3 kartus per savaitę. Jeigu jau po dienos jūsų plaukai sulimpa, atrodo kaip neplauti, praranda purumą, įgauna riebų blizgesį ir esate priversti galvą plauti kiekvieną dieną, naudokite švelnų, riebiems plaukams ir kasdieniam naudojimui skirtą šampūną. Neplaukite galvos karštu vandeniu, tai suaktyvins riebalinių liaukų veiklą“, – pataria vaistininkė.

Pasak specialistės, vienas populiariausių riebios galvos odos šampūnų yra su dilgelių ekstraktu. Šis daugiametis augalas žinomas dėl sutraukiamųjų ir gaivinamųjų savybių. Šampūnas paprastai gaminamas iš didžiosios dilgelės, kurioje gausu skopoletino – veikliosios medžiagos, reguliuojančios riebalinių liaukų veiklą. Toks šampūnas švelniai ir natūraliai reguliuoja riebalų išsiskyrimą ir apsaugo plaukus nuo greito riebalavimosi. Plaukai išlieka lengvi ir elastingi.

Riebiems plaukams plauti labai tinka ir šampūnas su baltuoju moliu. Jis gerai išvalo plaukus ir galvos odą nuo riebalų pertekliaus, nepažeisdamas plono hidrolipidų sluoksnio. Panaikina riebaluotų plaukų sukeliamą sunkumo jausmą.

Vaistininkė žmonėms, kurių plaukai greitai riebaluojasi, taip pat rekomenduoja plaukus trinkti subalansuotais nedidelio rūgštingumo (pH 6,0) šampūnais. Pagrindinė jų veiklioji medžiaga – lauryl glukosidas – gausiai putoja, švelniai ir atsargiai valo galvos odą bei plaukus. Šampūne esantys citrusinių vaisių aliejai dezodoruoja plaukus ir galvos odą bei naikina nemalonų riebių plaukų kvapą. Jie taip pat suteikia plaukams žvilgesį ir veikia antibakteriškai.

Kalbėdama apie kondicionierių naudojimą K. Zacharevič atkreipia dėmesį, kad riebių plaukų savininkams kondicionierių naudoti nebūtina, o jei naudojate, tai reikomenduojama skirtą specialiai riebiems plaukams. Ir tepkite jį tik ant plaukų galiukų, netepkite šaknų ir galvos odos. Labai kruopščiai nuskalaukite plaukus drungnu ar šaltu vandeniu. Venkite plaukų formavimo priemonių.

„Dar vienas reikšmingas patarimas – rečiau šukuokite plaukus, netrinkite ir nekasykite galvos odos, nes tai skatina riebalinių liaukų veiklą ir plaukai riebaluojasi greičiau. Turinčius riebius plaukus, kviečiu drąsiai kreiptis į vaistininkus. Mes visada jums individualiai parinksime plaukų priežiūros priemones, patarsime, kaip jas naudoti ir tikiu, kad greitai galėsite džiaugtis gražiais plaukais“, – sako vaistininkė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis