Ar mityba turi įtakos aknės paūmėjimams? Atsako specialistė

Aknės atsiradimą skatina daugybė faktorių – stresas, hormonų disbalansas, skydliaukės ligos, netinkama odos priežiūra. Ne paskutinėje vietoje yra ir mityba. Teigiama, jog tinkama mityba padeda išvengti aknės, o netinkama sukelia odos problemas. Ar iš tiesų tinkamai maitinantis galima apsisaugoti nuo spuogų bei išvengti aknės paūmėjimų, o gal sveikos mitybos nauda odai tėra mitas?

Dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė teigia, jog mityba gali turėti įtakos aknės eigai ar paūmėjimams, tačiau ji nėra pats svarbiausias veiksnys. „Aknė – sudėtinga lėtinė liga, kuri kyla dėl riebalų liaukų veiklos sutrikimo. Sveika mityba – būtina, tačiau tai nėra svarbiausia aknės gydymo dalis“, – teigia specialistė.

Gydantis aknę svarbu atsižvelgti į tai, ką valgome, tačiau nepersistengti

Dauguma akne sergančių žmonių neretai daro didžiulę klaidą – visiškai nutraukia kurio nors maisto produkto vartojimą, manydami, jog būtent tas produktas sukelia bėrimus. A. Dumbliauskienė teigia, jog kardinalūs eksperimentai su mityba nėra rekomenduotini, nes jie sukelia didžiulį šoką organizmui, todėl gali sutrikti sveikata, o bėrimų gali ir padaugėti. Specialistė pirmiausiai pataria ne imtis staigių mitybos pokyčių, o pasidomėti produktais, kurie turi aukštą glikeminį indeksą ir gali iššaukti spuoguotumą. Tai makaronai, balta duona, įvairūs saldumynai (bandelės, spurgos, vafliai), bulvių traškučiai, kai kurių rūšių vaisiai (arbūzas, melionas), košės (sorų, manų) ir t. t. Aknės atveju, patariama rinktis žemą glikeminį indeksą turinčius produktus, tokius kaip įvairios lapinės daržovės (brokoliai, briuselio kopūstai, špinatai, kopūstai), kitas daržoves, tokias kaip baklažanus, paprikas, pomidorus, agurkus, kai kuriuos vaisius (persikus, abrikosus, vyšnias). Šie produktai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl apsaugo odą nuo galimų uždegimų. Kaip vieną iš geriausių produktų odos sveikatai išlaikyti specialistė mini ir įvairios rūšies riešutus, kurių sudėtyje esančios nesočiosios riebalų rūgštys yra naudingos ne tik bendrai organizmo būklei, bet ir odai – neleidžia jai išsausėti, skilinėti, rastis bėrimams.

Specialistė pataria saikingai vartoti pieno produktus bei prieskonius. Gausus pieno bei pieno produktų vartojimas gali skatinti uždegiminius procesus, o prieskoniai skatina riebalų liaukų veiklos suaktyvėjimą. Vis dėlto svarbu ir tai, ne tik ką, bet ir kaip bei kada valgome. Norint išsaugoti odos grožį ir užkirsti kelią aknės atsiradimui ar paūmėjimams, būtina nepamiršti pusryčių, reguliariai maitintis, vengti persivalgymo prieš naktį. Taip pat patariama gerti nuo pusantro iki dviejų litrų vandens. Geriant vandenį oda valosi, skaistėja, gražėja.

Egzistuoja pasakymas, jog ne tik sveika mityba, bet ir kai kurių vitaminų vartojimas padeda išvengti bėrimų. A. Dumbliauskienė teigia, jog šis pasakymas dviprasmiškas. ,,Mineralų, tokių kaip cinkas, selenas, vitamino A vartojimas gali turėti teigiamos įtakos gydant aknę. Ir priešingai – per gausus vitaminų vartojimas (ypač vitamino B) gali iššaukti bėrimus. Svarbiausia paisyti normų ir vitaminus vartoti saikingai“, – pasakoja specialistė.

Virškinimo sutrikimus ne visuomet nusako odos būklė

Susiduriantys su akne pradeda ieškoti būdų, kurie padėtų nustatyti aknės priežastį. Kadangi aknę daugelis sieja su mityba, prasidėjus bėrimams dažnas įtaria virškinimo sutrikimus. Vis dėlto A. Dumbliauskienė pataria neskubėti įtarti virškinimo sutrikimų. ,,Egzistuoja mitas, jog sergantis akne žmogus serga kokia nors liga. Į mane pacientai neretai kreipiasi su įsitikinimu, jog jų organizmas blogai funkcionuoja. Anot jų, jame gausu toksinų, virškinimo organų veikla sutrikusi. Vis dėlto ištyrus vidaus organų veikimą labai retai atrandama patologija. Būtina suprasti, jog oda – didžiausias mūsų organas, atliekantis daugybę funkcijų ir neretai mes neišvengiame būtent šio organo sutrikimų“, – teigia dermatovenerologė.

Ar virškinimo veiklos sutrikimus galima nustatyti pažvelgus į atskirus veido plotus? Specialistė teigia, jog toks tyrimas sietinas su rytų medicina, o klasikinėje medicinoje tokios zonos nėra išskiriamos. ,,Kartais apatinio žandikaulio ar smakro zonų bėrimai gali nusakyti virškinimo organų sutrikimus ar hormonų disbalansą, tačiau tikrai ne visada“, – teigia A. Dumbliauskienė. Ne visuomet padeda ir daugeliui žinomi maisto netoleravimo testai. Anot specialistės, testų finansinė išraiška didelė, tačiau ne visi testai yra patikimi mediciniškai. Be to, atlikus testą, ne visuomet gauname vertingos informacijos. ,,Vis dėlto, kai kuriais atvejais maisto netoleravimo testų atlikimas gali turėti įtakos aknės pagerėjimui – tai sprendžiame individualiai, įvertinę paciento būklę, ligos istoriją“, – teigia specialistė.

Daugiau naudingos informacijos apie į aknę linkusios odos priežiūrą: www.aknespotas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis