Kaip tavo odoje susiformuoja aknė

Su aknės problema susiduria maždaug 85 procentai paauglių, tačiau aknė – ir suaugusiųjų problema. Negydoma aknė stiprėja ir palieka nemalonius pėdsakus, su kuriais gali tekti kovoti visą likusį gyvenimą.

Tačiau kol kas trumpam sugrįžkime į paauglystę, juk būtent čia viskas dažniausiai ir prasideda. Dėl lytinio brendimo metu suaktyvėjusios antinksčių veiklos organizme pakinta hormonų balansas – tai viena iš pagrindinių paauglystėje pasirodančios aknės priežasčių. Padidėjus riebalinėms liaukoms jos pradeda gaminti daugiau tiršto ir plauko folikulą užkemšančio sebumo – tai yra pirmasis aknės formavimo žingsnis.

Aknė gali būti įvairių formų – vieniems ji pasireiškia pavieniais spuogeliais, kitiems – giluminiais mazgeliais, galinčiais palikti randus. Tikriausiai pastebėjai, kad aknė, ypatingai sunkesnės formos, kur kas dažniau kankina riebią ar mišrią odą turinčius žmones.

„Aknė – tai bakterija. Bakterijos veisimuisi visuomet palankesnė drėgna terpė. Kai oda išskiria didesnį kiekį sebumo, sukuriamos aknei palankios sąlygos. Tačiau aknė gali kankinti ir sausą odą turinčius žmones. Jei oda sausa, įvairios patologinės bakterijos gali atsirasti dėl išsausėjusios odos mikro įtrūkimų – odos barjero pažeidimų“ – paaiškina dermatologė Renata Kliunkienė.

Dermatologė atkreipia dėmesį, kad dauguma su akne kovojančių žmonių į specialistus kreipiasi tik tuomet, kai situacija stipriai pablogėja arba su problema ilgą laiką nepavyksta susidoroti savarankiškai. Deja, įveikti po aknės likusius randelius ir kitas komplikacijas gali būti sudėtingiau, nei pažaboti pačią aknę. Tad laiku apsilankius pas dermatologą galima ne tik užkirsti kelią spuogelių didėjimui ir plitimui, bet ir išvengti nemalonių ir sunkiai įveikiamų komplikacijų.

Kaip atpažinti aknę?

Išoriniai ligos simptomai pasireiškia priklausomai nuo aknės formos:

Atviri komedonai – dažniausiai pasitaikanti aknės forma. Tai maži odoje esantys mazgeliai su juoda viršūnėle, kurią gali matyti odos paviršiuje. Kadangi plauko maišelio anga nėra pilnai užakusi, su oru kontaktuodami odos riebalai oksiduojasi ir patamsėja – taip susidaro juoda komedono viršūnėlė.

Uždari komedonai – šiuo atveju plauko maišelio anga pilnai užakusi, odos riebalai negali kontaktuoti su oru, todėl komedono viršūnėlė išlieka balta.

Papulės – tai uždegiminės aknės forma, kurią galima atpažinti iš rausvų, 5 mm dydžio odos nelygumų.

Pustulės – taip pat būdingos uždegiminei aknei ir atpažįstamos iš pūlingos gelsvos viršūnėlės.

Mazgeliai – tai sunkesnei aknės formai būdingi giluminiai odos bėrimai, susiformavę dėl odos uždegimo. Šio tipo spuogai dažnai palieka randelius, todėl patartina gydyti su specialisto pagalba.

Cistos – tai ertmės, pripildytos pūlingo skysčio. Šios formos aknę taip pat patartina gydyti su specialisto pagalba.

Svarbiausi odos priežiūros žingsniai

Rūpintis savo oda būtina visiems, tačiau turintiems aknę – ypatingai. Turėtum atsakingai pasirinkti būtent tavo odos tipui labiausiai tinkančias odos priežiūros priemones ir laikytis svarbiausių higienos taisyklių – kuo rečiau liesti odą rankomis, ją reguliariai valyti ryte ir vakare bei nepamiršti palepinti drėkinamuoju kremu.

Kaip matai, kasdienių odos priežiūros priemonių tikrai nereikia daug, tad kitą kartą prieš pirkdama įvairiausias priemones nuo spuogelių gerai pagalvok, ar verta. Svarbiausia, ką visuomet turi turėti po ranka, tai prausiklis ir drėkinamasis kremas. Svarbu, kad abi šios priemonės būtų sukurtos būtent į aknę linkusiai odai! Prausiklis ne tik pašalins per dieną susikaupusius odos nešvarumus, bet ir padės sureguliuoti odos riebalų išsiskyrimą bei tirštėjimą, suardydamas bakterijoms palankią terpę tavo odoje. Drėkinamasis kremas suteiks tavo odai būtinos drėgmės, padės atstatyti barjerines odos funkcijas.

O jeigu aknė tapo nuolatine tavo palydove, nuoširdžiai tau patariame: užsuk į www.aknespotas.lt/surask-gydytoja – čia rasi tikrus savo srities profesionalus, kurie tikrai padės tau įveikti aknę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis