Jei jautiesi pavargusi: patarimai, kaip sustiprinti organizmą

Atėjus pavasariui saulė kasdien šildo vis stipriau, tačiau dalis lietuvių vis dar skundžiasi susilpnėjusiu imunitetu, energijos trūkumu ir nesibaigiančiomis peršalimo ligomis. Tai gali signalizuoti, kad organizmui trūksta tinkamų vitaminų ir mikroelementų. Mitybos specialistė Indrė Trusovė dalinasi pagrindiniais patarimais, kurie padės sustiprinti organizmą atšilus orams.

Leiskite daugiau laiko gryname ore

Dažniausiai žiemą dėl saulės stokos trūksta vitamino D, kuris stiprina imuninę sistemą, o pavasarį jo kiekis organizme taip greitai neatsistato. Dėl šios priežasties nuolat juntamas nuovargis – rytą žmonės prabunda pavargę.

Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, pavasarį ir vasarą žmonės lauke praleidžia žymiai daugiau laiko ir aktyviai sportuoja. Tuo tarpu rudenį ir žiemą žmonės pasyviai leidžia laisvalaikį, mažai būna gryname ore ir mažiau juda. Tam, kad pavasarį jaustumėmės gyvybingesni, mitybos specialistė pataria daugiau ilsėtis, vengti streso ir daugiau būti gryname ore.

„Žiemą visai negauname saulės spindulių ir labai mažai būname gryname ore, todėl jaučiamės tarsi užmigę. Kad pabustume iš žiemos miego ir gautume daugiau vitamino D, reikia kuo daugiau būti gryname ore: iškylauti gamtoje, sportuoti ar išeiti pasivaikščioti“, – patarimais dalijasi I. Trusovė.

Pasirūpinkite sveika, subalansuota mityba

Pavasarį dėl suprastėjusios mitybos organizmas nebėra toks atsparus peršalimo ligoms. Su maistu negauname visų reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, nes visų šių mitybai svarbių elementų yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, kurių biologinė vertė šaltuoju laikotarpiu pastebimai sumažėja. Kita vertus, daugelis vaisius ir daržoves apskritai valgo per retai.

Anot mitybos specialistės, žmonių valgymo įpročius daugiausiai lemia sezonas. Šiltuoju metų laiku žmonės valgo daugiau vaisių ir daržovių, kurie turi organizmui reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų. Tuo tarpu šaltuoju laikotarpiu Lietuvoje vaisių ir daržovių pasirinkimas būna skurdus, žmonės dažniau renkasi riebius ir saldžius patiekalus, iš kurių organizmui nėra jokios naudos.

„Šiuolaikinis žmogus ypatingai visur skuba, laisvo laiko ir rūpintis savimi lieka vis mažiau. Todėl ir mityba labai retai būna subalansuota. Be to, žiemą mityba – labai skurdi maistinėmis medžiagomis, todėl mūsų organizmą vargina įvairūs virusai ir ligos“, – pasakoja I. Trusovė.

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad jei atšilus orams nenorime sloguoti ar peršalus gulėti lovoje, ypač svarbu pasirūpinti sveika ir subalansuota mityba, valgyti kuo įvairesnį maistą: vaisius, daržoves, mėsą žuvį, kiaušinius ir kruopas.

Vitaminai padės atstatyti jėgas

Mitybos specialistės teigimu, pirmas požymis, kad organizmui trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų – tai nuolatiniai virusai ir peršalimo ligos. Taip pat ir atsiradę spuogai, pilvo pūtimas, sunkus virškinimas, raumenų skausmai, sunkus kėlimasis ryte, nemiga, pasyvumas ir nuovargis signalizuoja apie vitaminų trūkumą.

Vis dėlto ji ragina atkreipti dėmesį, kad organizmo neįmanoma sustiprinti vien tik sveikai maitinantis, nes po žiemos daugelis vaisių ir daržovių yra praradę dalį savo maistingumo. Todėl reikėtų pasidomėti, kaip galima papildomai stiprinti organizmą.

„Galima pasidaryti kraujo tyrimus, kurie tiksliai parodys, kiek ir kokių vitaminų mums trūksta. Profilaktiškai rudenį ir pavasarį kiekvienas turėtų palepinti organizmą ir papildomai vartoti vitaminų“, – sako I. Trusovė.

Atstatyti reikalingų mikroelementų kiekį ne taip jau ir paprasta – mūsų organizmas su maistu pasisavina tik apie 50 proc. biologiškai aktyvių medžiagų. Pavyzdžiui, vitamino D su maistu gauname tik 10 proc. Tad patariama pavasarį rinktis tokius maisto papildus, kurių sudėtyje esančios veikliosios medžiagos, dėka efektyvaus pasisavinimo technologijos (EPT), organizmui padeda įsisavinti vitaminus iki 6 kartų efektyviau, taip greičiau galėsime džiaugtis geresnės savijautos rezultatais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis