Tobulo kadro receptas - turėsi gražiausią profilio nuotrauką

„Fotosesija – tai subtilus procesas, daug pastangų turi įdėti abi pusės – tiek fotografas, tiek pozuojantysis“, – sako fotografai Saulius ir Karolina Černevičiai. Bendrą fotoprojektą www.estetikospaieskos.lt kuriantys meistrai pasidalijo patarimais, kurie pravers kiekvienai merginai, svajojančiai kada nors save išbandyti prieš fotoobjektyvą.

Visas procesas prasideda nuo idėjos

Pasiruošimas fotosesijai prasideda ne nuo makiažo, ne nuo apsirengimo ir net ne nuo vietos pasirinkimo. Visų pirma, turi nuspręsti, kokio pobūdžio fotosesijos nori ir kokią save pageidautum matyti. Žanrų ir variacijų yra labai daug – galbūt norėsi suspindėti prabanga ir subtiliu seksualumu buduaro fotosesijoje, karštą vasaros dieną valiūkiškai pasitaškyti miesto fontane, o gal pasitelkus šviesas ir šešėlius jaukioje studijoje bus atskleista tavo mistiškoji asmenybės pusė. Tai apsvarsčius, reikia pradėti dairytis pasirinkto žanro nuotraukų pavyzdžių internete arba žurnaluose, kad įsitikintum, jog šis žanras tikrai tave atskleis ir sulauksi norimo rezultato. Patikusias pozas parepetuok prieš veidrodį. Tik atmink – jei tai be jokių sunkumų padarė modelis nuotraukoje, nebūtinai ta pati poza tiks ir tau.

Atidžiai pasirink fotografą

Kiekvienas turime savitą skonį, pagal jį pirmiausia derėtų rinktis ir fotografą. Atidžiai peržiūrėk jo darbus. Jeigu bent 70 procentų fotografo darbų atitinka tavo skonį – tai jau gera pradžia. Kitas ne mažiau svarbus kriterijus – bendravimo su fotografu kokybė. Kad ir kaip gerai būtum pasiruošusi fotosesijai, negalėsi atsipalaiduoti prieš fotografą, kuris yra nemandagus ir bendrauja atmestinai. Savo darbą mėgstantis profesionalas patars, nevengs bendrauti, atsižvelgs į žmogiškąjį faktorių.

Ne paslaptis, kad daug kam aktualus fotosesijai skirtas biudžetas, tačiau kaina neturėtų būti pagrindinis kriterijus, renkantis fotografo paslaugas. Jeigu nerandi tau patinkančio fotografo už tam tikrą sumą, geriau jau kurį laiką pataupyti, kad įsigytum kokybišką paslaugą ir netektų nusivilti rezultatu. Kelios kokybiškos ir profesionaliai atliktos nuotraukos turi kur kas didesnę emocinę vertę nei šimtai vienodų, neįdomių, brokuotų atvaizdų. Tai investicija visam gyvenimui.

Merginos
Merginos
Shutterstock

Tinkamai pasiruošk fotosesijai

Ne veltui tiek daug dėmesio skiriama pasiruošimui. Kruopščiai pasirengusi jau savaime jausiesi labiau savimi pasitikinti ir būsi atlikusi beveik pusę pozuotojo darbo. Jeigu su fotografu dirbsi pirmą kartą ir labai nerimauji, susitik su juo susipažinti prie kavos puodelio, užduok visus rūpimus klausimus, išdėstyk, kas tau kelia nerimą. Po tokio pokalbio neliks neaiškumų, fotosesijos dieną tai jau nebus žmogus, kurį matai pirmą kartą gyvenime.

Toms, kurios itin nejaukiai jaučiasi prieš objektyvą, reikėtų rinktis fotosesiją, atliekamą reportažo būdu. Kartu su fotografu susiplanuokite kokią nors veiklą, kad galėtum bent kelioms akimirkoms pamiršti, jog esi fotografuojama. Pavyzdžiui, galima nueiti į mėgstamą kavinę pasimėgauti kava, užeiti į biblioteką pasidairyti knygų, išvesti pasivaikščioti šunį. Kol atliksi paprastus ir streso nekeliančius veiksmus, fotografas taikysis prie tavęs, ieškos geriausio kampo, o tu išliksi atsipalaidavusi. Prieš pat fotosesiją arba dieną prieš jokiu būdu nevartok alkoholio – bus sunku susikaupti, atrodysi mieguista, patins ar paraus veidas.

Pasiruošk skirtingų drabužių derinių

Nuotraukų serija, kurioje niekas nesikeičia, nebus įdomi. Niekada negali būti tikra, kad pasirinktas drabužis tau tikrai tinka. Jeigu prieš veidrodį viskas atrodo nepriekaištingai, tai dar nereiškia, kad nuotraukoje atrodys taip pat. Drąsiai klausk fotografo, ar drabužis tau tinka, ar neišryškina trūkumų. Neretai paprasta balta palaidinukė ir idealiai tavo figūrą pabrėžiantys džinsai suteikia kur kas geresnių rezultatų nei ankšta ir nepatogi suknelė.

Pasirink tinkamą avalynę

Pirmiausia reikėtų žinoti, ar avalynė fotosesijoje turės savo vaidmenį. Stilingi aukštakulniai suteiks pasitikėjimo savimi pozuojant mados žanro fotosesijai, bet bus visai beverčiai miške arba braidant upelyje. Jeigu fotosesijos idėja visgi reikalauja ekstravagantiškų batelių neįprastoje vietoje (tarkim, prie krioklio arba žvyro karjere), būtinai pasiimk patogius „balerinos“ batelius arba įsispiriamus sportbačius, kad patogiai galėtum nueiti iki fotosesijos vietos. Kai kadrui bus visiškai pasiruošta, galėsi greitai persiauti.

Planuodama aprangos detales, būtinai kalbėkis su fotografu, išsiaiškink jo darbo stilių. Ne kiekvienas fotografas mėgsta daryti nuotraukas visu ūgiu, kai kurie apsiriboja portretais, dar kitiems į akis krintantys bateliai tampa fotosesijos dėmesio centru.

Neatsisakyk makiažo

Net jeigu tavo veido oda lygi ir manai, kad makiažas nereikalingas, neapsigauk. Net švariausia oda turi paraudimų, dėmelių, nelygumų, nereikalingų šešėlių ir blizgesio. Ryškioje studijos šviesoje matyti visi trūkumai, kurių paprastai neįžvelgi veidrodyje. Norinčioms atrodyti natūraliai, puikus sprendimas gali būti „nude“ (anglų k. „nude“ – nuogas) makiažas. Be to, oda, padengta makiažu, geriau atspindi šviesą, pasiekiamas kokybiškesnis galutinis rezultatas.

Makiažą derėtų rinktis pagal fotosesijos tematiką ir koloritą. Šelmiškai arba romantiškai fotosesijai rinkis gaivų dieninį, intymesnei temai – sodresnių tonų arba dūminį makiažą. Kokį pasirinkti, geriausiai patars vizažistė, tik turi jai kuo daugiau papasakoti apie suplanuotą įvaizdį, parodyti drabužių, kuriuos vilkėsi, nuotraukų.

Merginos
Merginos
Shutterstock

Pasiimk daiktus, kurie pravers fotosesijos metu

Ruošdamasi fotografuotis, visuomet apgalvok atsarginius variantus. Turėk būtiniausių priemonių, jeigu makiažas „nubėgtų“, tektų jį taisyti. Pasirūpink atsarginiu lūpdažiu, vokų šešėliais. Jeigu reikia, įsidėk atsargines pėdkelnes. Fotografuodamasi lauke, pasirūpink šaliu arba švarkeliu, nes gali netikėtai atvėsti ar pradėti lyti.

Nekartok kitų klaidų

Sunkiausia fotografui dirbti su merginomis, kurios per daug dėmesio skiria asmenukėms (angl. „selfie“). Neretai jos, prisitaikydamos prie telefono kameros, išmoksta tam tikrų veido išraiškų ir kūno pozų, kurios anaiptol ne visur ir ne visuomet tinka. Kam įdomu nuotraukos, kuriose veido išraiška visur vienoda? Dirbdama su profesionaliu fotografu pasitikėk juo, stenkis kuo tiksliau išpildyti jo prašymus, pozuok be išankstinio nusiteikimo. Mintys „aš to nesugebėsiu“ arba „atrodysiu kvailai“ darbo tikrai nepalengvins, tad vyk jas šalin!

Praktika – geriausias būdas išdrąsėti

Gan smagus potyris yra tarpusavio mainai, kai pradedantieji fotografai praktikai ieško modelių. Tu padedi jaunam fotografui tobulinti įgūdžius, o pati susipažįsti su procesu ir gautose nuotraukose įvertini, kas tau tinka, o kas – ne. Taip pat gali pabūti bandomuoju modeliu kokiame nors profesionaliame kūrybiniame fotoprojekte. Jeigu praeisi atranką, tai bus išties neeilinis potyris – pamatysi, kaip dirba profesionalus fotografas, praplėsi savo akiratį. Tokios praktikos privalumai akivaizdūs – priprasi prie objektyvo dėmesio, pažinsi savo gerąsias ir blogąsias pozuotojos puses, o galbūt rasi tą išsvajotą fotografą savo planuotai fotosesijai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis