Gali būti, jog ir tu tiki šiais 3 populiariausiais mitais apie dantų balinimą

Dantų balinimas – viena labiausiai pamėgtų ir plačiausiai taikomų kosmetinio dantų gydymo procedūrų, nes tai yra bene mažiausiai investicijų reikalaujantis būdas pastebimai pagražinti šypseną.

Visgi iki šiol sklando nemažai mitų, susijusių su dantų balinimu. Klinikos „Grožio chirurgija“ bendrosios praktikos gydytoja odontologė Vita Lozinovienė komentuoja populiariausius pacientų įsitikinimus ir išsklaido nepagrįstas baimes.

1 mitas: dantų balinimas silpnina natūralų danties emalį

Nemaža pacientų dalis vis dar klaidingai įsitikinę, kad net ir profesionaliai atlikta dantų balinimo procedūra silpnina natūralų danties emalį. Tai netiesa. Jei procedūrą atlieka kvalifikuotas specialistas, taikantis modernius metodus ir pagrįstai nustatantis procedūrų dažnumą, dantys tikrai nesusilpnėja. Visgi pacientų dantų emalis neretai nukenčia po balinimo procedūros pas nepakankamą kvalifikaciją turintį higienistą, taip pat dantų emalis gali susilpnėti, jei procedūros atliekamos pernelyg dažnai.

Baltesnės ir patrauklesnės šypsenos siekiantis pacientas, visų pirma, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju odontologu, kuris, įvertinęs jo dantų būklę, individualiai pritaikys tinkamiausią ir efektyviausią balinimo metodą. Šiuolaikinė balinimo sistema užtikrina saugius, efektyvius ir ilgalaikius rezultatus, yra visiškai neskausminga, o rezultatas matomas jau po vieno vizito. Kitas populiarus metodas – profesionalus dantų balinimas kapomis, kai pacientas savarankiškai balina dantis namuose, naudodamas klinikoje pagamintas kapas.

2 mitas: po dantų balinimo procedūros dantys tampa itin jautrūs

Planuodamas dantų balinimo procedūrą, gydytojas privalo atsižvelgti į esamą paciento dantų būklę, jautrumą ir užtikrinti, kad visi dantys yra sveiki ir užplombuoti. Prieš balinant dantis yra svarbu atlikti ir profesionalią burnos higienos procedūrą.

Iš tikrųjų pasitaiko atvejų, kai po balinimo procedūros dantys tampa šiek tiek jautresni, tačiau toks efektas trumpalaikis ir išnyksta laikantis gydytojo rekomendacijų bei dantis valantis pastomis, mažinančiomis jautrumą. Jei paciento dantys ir dantenos itin jautrūs dar prieš balinimą, procedūrą rekomenduojama nukelti arba rinktis modernią dantų balinimo sistemą, kuri veiksmingai išbalina dentiną ir emalį, tačiau nepakeičia danties struktūros.Balinimo metu naudojamo gelio sudėtyje yra kalcio jonų, kurie užpildo nedidelius dantų defektus ir dantų emalis tampa blizgesnis, lygesnis. Pacientai pastebi, kad po šios procedūros dantys tampa netgi mažiau jautrūs.

Dantų balinimo procedūra dažniausiai užtrunka apie 1,5 valandos, o baltesnės šypsenos efektas matomas iškart. Po pirmosios procedūros yra pagaminamos kapos, naudojamos tęsti balinimą namuose – tai garantuoja geresnius ir ilgiau išliekančius rezultatus. Atlikus dantų balinimą klinikoje ir tęsiant balinimą namuose, rekomenduoju vengti dažančių maisto produktų, tokių kaip burokėliai, juoda kava, juoda arbata, raudonas vynas, taip pat svarbu nerūkyti.

3 mitas: dantis balinti naudojant natūralius produktus – nežalinga

Savarankiškos dantų balinimo procedūros gali būti net labai žalingos. Pastebimai susilpnėjęs dantų emalis, jautrios dantenos, sudirgusi gleivinė, nevienoda dantų spalva ir ryškios dėmės – populiariausios dantų balinimo naminėmis priemonėmis pasekmės. Dantų balinimą atliekant klinikoje, kitaip nei tuo užsiimant pačiam, dantenos yra specialiai apsaugomos, o balinant savarankiškai jos neretai nudeginamos.

Tam, kad spindinčia šypsena būtų galima džiaugtis saugiai ir ilgai, pakanka kartą per metus atlikti profesionalų dantų balinimą. Visgi dantų balinimo procedūra nerekomenduojama pacientams, priekiniuose dantyse turintiems plombų, kurių neplanuoja keisti, nes jos gali išryškėti, kadangi procedūros metu išbąla dantys, o plombos spalvos nepakeičia. Taip pat dantų balinimo procedūra neatliekama ir besilaukiančioms ar maitinančioms moterims, pacientams, nešiojantiems breketus ir vaikams iki 16 metų amžiaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis