Padavėjos darbą Anglijoje išbandžiusi Kotryna: kalbos vingrybės ir netikėtas kliento pasipiršimas

Atėjus vasarai moksleiviai ir studentai skuba susirasti sezoninius darbus. Kol vieni bando įsidarbinti savame krašte, kiti ieško galimybių užsienio šalyse. Kauno technologijų universitete Informacines sistemas studijuojanti Kotryna Laptevaitė (22 m.) dvi paskutines vasaras praleido dirbdama padavėjos darbą Anglijoje ir sako, kad tai – neįkainojama patirtis.

ATRANKOS IŠŠŪKIAI

Kodėl nusprendei ieškoti darbo užsienyje?

Nuo ankstyvos jaunystės mėgstu keliauti ir visuomet traukė iššūkiai, tad pradėjus studijuoti pagalvojau – „kada, jeigu ne dabar?“ Susiklostė palankios aplinkybės, nes Londone turėjau pažįstamų žmonių, kurie pasiūlė priimti mane vasaros atostogoms. Dideli atlyginimai taip pat buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl pasirinkau būtent Angliją. Kitaip sakant, susidėjo viskas – turėjau kur apsistoti, rekomendaciją darbo vietai ir galimybę parsivežti daug pinigų.

Ar ieškant darbo svetur teko dalyvauti pokalbyje nuotoliniu būdu? Kaip jis sekėsi?

Taip, prieš atvykstant į Angliją mane rekomendavo vienam penkių žvaigždučių viešbučiui Londone. Dar būnant Lietuvoje teko su darbdaviu kalbėti telefonu, kad įrodyčiau bent minimalias savo anglų kalbos žinias, kurios reikalingos dirbant aptarnavimo srityje. Žinoma, labai jaudinausi, niekada nebuvo tekę kalbėti su žmonėmis, kuriems anglų yra gimtoji kalba, tad buvo labai baisu pasakyti kažką netaisyklingai ar netinkamai. Po pokalbio gavau laišką, jog mane kviečia į realų interviu Anglijoje.

Taigi, susikroviau daiktus ir iškeliavau. Jau sekančią dieną po atvykimo skubėjau į darbo pokalbį. Pokalbio pabaigoje man pasakė, kad susisieks su manimi rytoj. Nekantriai laukiau ir jau kitos dienos ryte gavau laišką, kuriame teiravosi, kada norėčiau ir galėčiau pradėti dirbti. Laiške buvo parašyta, kad mane norėtų matyti būtent padavėjos pareigose. Didelio skirtumo, ką dirbti, man nebuvo. Žinojau, jog tai tik trumpalaikis darbas, kuris vienaip ar kitaip daug ko mane išmokys.

ANGLŲ KALBOS VINGRYBĖS

Ar pradėjus dirbti, bendraujant buvo sunku peržengti kalbos barjerą?

Tikėjausi, kad bus labai sunku. Nors mokykloje anglų kalba sekėsi puikiai, įsivaizdavau, jog britų akcentas bus nesuprantamas. Vis tik geroji darbo dalis buvo tai, jog pagrindiniai viešbučio klientai yra turistai, kuriems anglų kalba dažniausiai svetima. Dėl to jie kalbėdavo neskubėdami ir apmąstydami kiekvieną žodį.

Ar dėl svetimos kalbos neteko patirti kokių nors nesusipratimų?

Vieną kartą nesusipratimas buvo kilęs. (juokiasi) Antrąją darbo savaitę pavakarieniauti užsuko labai nedraugiška moteris britišku akcentu. Man einant pro jos stalelį ji gal keturis kartus paprašė atnešti kažką panašaus į „vanist“. Klausinėjau kolegų, kas čia galėtų būti, atkartodama tai, ką nugirdau, tačiau niekas nesugebėjo man pagelbėti. Galiausiai neapsikentusi moteris mane susistabdė ir paprašė vynų meniu (angl. „wine menu“) bei mano viršininkui pasakė, kad tiek kartų prašyta nesugebu jai atnešti vynų sąrašo (angl. „wine list“). Tuo metu viršininkas supyko, tačiau tai buvo bene vienintelis nusiskundimas mano darbu, tad antrąją vasarą vėl buvau pakviesta prisijungti prie darbuotojų kolektyvo.

NETIKĖTOS PIRŠLYBOS

Kaip sekėsi dirbti? Kas labiausiai patiko?

Dirbti sekėsi gana gerai, greitai įsijaučiau, išmokau ir perpratau sistemą. Mane labai sužavėjo miestas ir atviro būdo žmonės – pozityvūs, paslaugūs ir draugiški, ko dažnai pasigendu iš nepažįstamųjų mūsų šalyje. Kadangi darbas buvo aptarnavimo srityje, po darbo dienos išeidavau pavargusi nuo aukštakulnių ir nuolatinio vaikščiojimo ar stovėjimo, tačiau visada pasikrovusi geros nuotaikos. Gera motyvacija buvo ir arbatpinigiai, kurių ten tikrai negailėdavo nei vienas užsukęs.

Ar per dvi vasaras pasitaikė kokių nors nuotykių, netikėtumų?

Vidurvasarį į mūsų viešbutį atvykdavo daug klientų iš Artimųjų Rytų. Vienas iš jų kas vakarą užsukdavo, atsisėsdavo prie to paties staliuko, kurį visada aptarnaudavau, ir nevengdavo meilikauti. Po poros savaičių viešnagės į restoraną jis atsinešė žiedą ir priklaupęs pasipiršo. Buvo labai nejauku, tačiau dabar labai juokinga prisiminti.

KETURŽENKLIS ATLYGIS

Jei ne paslaptis, kiek per šį laikotarpį pavyko užsidirbti?

Per pirmąją vasarą užsidirbau du tūkstančius svarų (apie 2280 Eur). Per antrąją dvigubai daugiau – keturis tūkstančius svarų (apie 4560 Eur).

Nemažai užsidirbai, kodėl nevykai ten ir šią vasarą?

Mielai vykčiau, tik jau norisi pagalvoti apie tolimesnę karjerą, todėl šią vasarą likau Lietuvoje ir dirbu darbą, susijusį su mano studijuojama specialybe.

Kokie tavo ateities planai? Ar ateitį sieji su darbu užsienyje?

Ateitį sieju su informacinėmis technologijomis. Turiu daug planų, kuriuos tikiuosi įgyvendinti. Vienas pagrindinių mano specialybės (Informacinės sistemos) pliusų, dėl kurių ją ir rinkausi, yra galimybė dirbti nuotoliniu būdu, tad net neabejoju, kad kada nors dirbsiu užsienyje. Dar kelis metus tikiuosi kuo daugiau išmokti ir pamatyti. Tiesą sakant, į Lietuvą norėčiau sugrįžti tik pradėjus kurti šeimą.

Ką patartum jauniems žmonėms, kurie nori išvykti padirbėti į užsienį, bet nedrįsta? Nuo ko jiems pradėti?

Apklauskit giminaičius ar draugus – neabejoju, jog beveik visada įmanoma rasti žmogų, kuris galėtų jums padėti bent pirmomis dienomis ar ištikus bėdai. Kelionės į užsienį kasdien tampa vis prieinamesnis ir pigesnis malonumas, tad surizikuoti tikrai verta. Internete galima rasti daugybę darbo pasiūlymų įvairiose vietose, tad reikia nebijoti pabandyti ir jums tikrai pavyks. Galbūt ne pirmu skelbimu, bet darbą rasti tikrai įmanoma. Viskas priklauso tik nuo jūsų užsispyrimo ir noro!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis