Mados burtažodžių žodynėlis: tai štai ką reiškia tie tarptautiniai žodžiai!

Paukščių kalba ir mados kalba turi šį tą bendra: jų malonu klausytis, tačiau suprasti pavyksta ne visada. Kad dalyvaujant stilingoje diskusijoje netektų plasnoti ausimis ir nutaisius sodriai išmintingą miną paslapčia googlinti neaiškias sąvokas, žvilgtelėk į šį sezoną aktualiausių mados burtažodžių žodynėlį. Kitą kartą išgirdusi madingą čiulbesį stileivoms patieksi saldžiausių mokslo vaisių salotų!

Jeggings – tamprės, atrodančios kaip džinsai. Tikrai tokias turi. Tai tiesiog džinsai be sagų ir užtrauktukų!

Pret-a-porter (pramoninė, praktinė mada) arba Ready-to-wear – taip vadinami pagrindinių pavasario ir vasaros bei rudens ir žiemos kolekcijų pristatymai. Šie svarbiausi ir drabužių sezono tendencijas nustatantys kolekcijų parodymai vyksta rugsėjo, spalio ir vasario, kovo mėnesiais.

Pre-fall – viena iš dviejų tarpinių kolekcijų, pristatoma prieš pagrindinę rudens ir žiemos kolekciją. Tarpinė kolekcija neretai nupiešia stiliaus kryptį, kuria judės mados namai, kurdami savo pagrindinę sezono kolekciją.

Resort arba cruise – antroji tarpinė sezono kolekcija, pristatoma prieš pavasario ir vasaros pret-a-porter kolekciją. Cruise kolekcijos neretai būna skirtos prabangioms atostogoms, todėl gausu puošnių suknelių. Šios kolekcijos, kaip ir pre-fall (pristatomos prieš pagrindinę rudens ir žiemos kolekciją), parodo mados namų kryptį, kurią pasirinko pagrindinei pavasario ir vasaros kolekcijai.

Boyfriend jeans – vadinamasis vaikinų džinsų modelis, pasižymintis laisvumu, platumu, žemu liemeniu, neretai tokių džinsų galai palenkti, keliai truputį nutrinti. Dažnai prie jų derinamos petnešos, lygiapadžiai bateliai, marškinėliai arba tai, kas šauna į galvą.

#jeans

A post shared by HashtagHolic (@hashtagholic) on Jun 12, 2017 at 12:54am PDT

Brogues (brogai) – vyriškas (labai populiarus ir tarp moterų) batelių modelis, pasižymintis žemu kulnu, švelniai smailėjančia nosele. Neretai tokių batelių oda kraštuose dekoruojama mažomis skylutėmis, padai dažniausiai būna kontrastuojančio atspalvio (pavyzdžiui, mėlyni su baltu padu).

Loafers (loaferai) – nesuraišiojami bateliai, į kuriuos galima tiesiog įsispirti. Dažniausiai jie būna apvalaina nosele, lygiu padu, papuošti mažais kuteliais, primena mokasinus. Tradicinis loaferų modelis dėvimas abiejų lyčių ir yra tituluojamas elegantiška laisvalaikio avalyne. Dažniausiai tokie batai siuvami iš šviesios, žemės atspalvių odos.

Oxford batai – suvarstomi dieniniai bateliai, nepasižymi įmantriu dekoru. Jų noselė aptakiai smailėjanti, padas visiškai lygus arba su nedideliu kulneliu, siuvami iš pačių įvairiausių rūšių odos – nuo įprastų iki egzotiškų.

Tomboy – stiliaus krytį puikiai atvaizduoja ir pats pavadinimas, lietuviškai skambantis kaip „berniukas Tomas“. Tomboy stilius – žavi ir lengvai padaužiška nerūpestingo berniukiško stiliaus atmaina, kai merginos į savo aprangą nevengia įmaišyti detalių iš vaikino spintos: per didelių marškinių, petnešų, skrybėlių, kepurių su snapeliu ar atraitotų boyfriend stiliaus džinsų.

Unisex – paprastai tariant, tai drabužiai, vienodai dėvimi tiek vyrų, tiek moterų. Tiesaus silueto kelnės ir švarkai, marškiniai, marškinėliai ir brogai, loaferai ar Oksfordo bateliai. Terminas unisex vartojamas ne tik kalbant apie drabužių madą, bet smarkiai paplitęs ir parfumerijoje.

Volanai – nevartotina svetimybė, bet ja vis dar dažnai pavadinamas drabužio dekoro elementas. Lietuviškai tai būtų „rauktinukas“. Kitaip tariant, klostuotas ar banguotas antsiuvas, kuriuo puošiami sijonų, palaidinių ir (ypač šį sezoną) kelnių kraštai, o kartais – ir siūlės.

Korsažas – drabužio dalis, dažnai painiojama su dabar itin madingu korsetu. Korsažas nuo korseto skiriasi tuo, kad korsažas dažniausiai yra vientisa drabužio dalis. T.y korseto formą išlaikanti detalė, pritvirtinta prie suknios sijono.

Espadrille – Pirėnų pusiasalyje gimusi avalynė, pasižyminti patogumu ir lengvumu. Espadrilės dažniausiai gaminamos iš drobės, padas apjuosiamas virve. Tai visomis prasmėmis itin lankstus apavas – tinka praktiškai visur ir prie visko.

Espadrile ko iz raja. Popularna kombinacija boja 😍🌹👠 _____________________________________ #espadrilles #espadrille #shoes #shoe #shoes👠 #shoeslover #pink #pinky #rose #spring #summer #cipele #fashion #fashionlovers #fashionable #fashionaddict #fashionable #ootd #styleoftheday #styleblogger #stylish #lifestyle #vscocam #vsco #instagramers

A post shared by Lookbook | makeup | food | art (@madam.endi) on Jun 15, 2017 at 5:33am PDT

Mules – bateliai atviru kulnu ir dažniausiai uždaromis noselėmis. Pavadinimas kilęs iš senovės Romoje aukštuomenės dėvėtų (būtinai – tik raudonos spalvos) tokios formos batelių. Mules tipo šlepetės jau trečią sezoną nenulipa nuo aukščiausio mados laiptelio, tad, jeigu dar neišmėginai jų teikiamų džiaugsmų (tik pagalvok – jokių nutrintų kulnų!), šią vasarą būtinai išbandyk.
šlepečių teikiamų džiaugsmų (tik pagalvok, jokių nutrintų kulnų!) šią vasarą būtinai išbandyk.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis