7 įdomiausi teiginiai apie mėnesinės: mitas ar tiesa?

Kiekviena mergina – individuali, todėl individualus ir jos menstruacijų ciklas. Tačiau daugelis jau nuo pirmųjų mėnesinių sulaukia ir nemalonaus palydovo – skausmo. Jis vis dar apgaubtas daugybe mitų. Neužkibk ant šio kabliuko, vadovaukis faktais!

Nors paauglystėje menstruacijos būna skausmingos, vėliau skausmas mažėja. TIESA

Lytinio brendimo pradžioje skausmingos mėnesinės yra dažnos. Tai susitvarko per pirmus 6–36 mėnesius, o susireguliavus ciklui gali gerokai sumažėti ir skausmas.

Pilvo apačios ir strėnų maudimas, spaudimas, nueinantis į nugarą, yra normalus skausmas per mėnesines. TIESA

Skausmas vertinamas labai subjektyviai ir priklauso nuo jo jutimo slenksčio. Skausmo jutimas – normalus simptomas, tačiau jis neturi kelti kančios ar įtampos, bloginti gyvenimo kokybės. Jei nepadeda ar atsiranda kitų somatinių simptomų – pykinimas, galvos skausmas, migrena – reiktų kreiptis į ginekologą ar šeimos gydytoją.

Mėnesinių skausmą reikia iškentėti, jo negalima slopinti vaistais. MITAS

Pajutus diskomfortą reikėtų rinktis skausmą ir uždegimą malšinančius vaistus ir dėl nemalonių pojūčių neriboti savo kasdienės veiklos.

Merginos per mėnesines netenka 1,5 l kraujo. MITAS

Per mėnesines išsiskiriančio kraujo kiekis visai nedidelis, nors merginoms dažnai atrodo priešingai. Moksliškai apskaičiuota, kad tai – maždaug pusė nedidelio puodelio. Beje, per menstruacijas išsiskiria ne tik kraujo, bet ir išskyrų, skysčių, gleivių, todėl kartais atrodo, kad mėnesinės labai gausios.

Per mėnesines reikėtų mažiau judėti. TIESA

Jei nori išvengti pilvo, nugaros, galvos skausmų ir blogos savijautos, atkreipk dėmesį į savo laisvalaikį per mėnesines. Intensyvus sportas (bėgimas, dviračio mynimas, šuoliai) gali suteikti nemalonių pojūčių. Tačiau judėti vis tiek reikia – lengvas pasivaikščiojimas ar nesudėtingi pratimai gali palengvinti nemalonius mėnesinių skausmus.

Per mėnesines visos merginos būna piktos. MITAS

Menstruacijų metu ne vieną merginą kankina hormonų audros, žinomos kaip priešmenstruacinis sindromas (PMS), – jis pasireiškia iki mėnesinių likus savaitei ar dviem. Tačiau pykčio ir blogos nuotaikos protrūkiai kamuoja tikrai ne visas. Kai kurios nė nežino, ką šios raidės reiškia!

Prieš mėnesines atsiranda spuogų. TIESA

Apie antrąją menstruacijų ciklo savaitę suintensyvėja prakaito liaukų veikla, todėl kūnas išskiria daugiau skysčių. Veidą dažnai išberia inkštirais, padidėja prakaitavimas, greičiau susiriebaluoja plaukai. Visai prieš pat mėnesines iššoka ir nelauktų spuogų, dažniausiai – smakro srityje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis