Šie 7 ženklai rodo, jog tau BŪTINA susirūpinti mėnesinių ciklu

Dažnai merginai vis dar nesmagu kalbėti apie mėnesines, o apie vizitą pas ginekologą daugelis nenori net pagalvoti. Būtina įsidėmėti, jog kiekvienai jaunai merginai, prasidėjus menstruaciniam laikotarpiui, privaloma apsilankyti pas ginekologą.

Taip pat reikėtų sekti organizmo siunčiamus ženklus ir stebėti, ar nėra menstruacinio ciklo sutrikimų. Jie gali labai daug ką pasakyti ne tik apie ginekologines ligas, bet ir viso organizmo problemas. Jei pastebi nors vieną iš šių 7 ženklų, suskubk tirtis:

1. Tavo mėnesinės labai gausios. Normalu, jei vieną ar kelis kartus pasitaiko kiek gausesnės mėnesinės ir kraujuojama ilgiau nei septynias dienas. Vis dėlto jei toks gausus kraujavimas pasireiškia dažnai, verta sunerimti ir kreiptis į ginekologę. Tai gali byloti apie hormonų pusiausvyros sutrikimus, kuriuos būtina gydyti.

2. Tavo mėnesinės nėra reguliarios. Nereguliarus menstruacijų ciklas dažniausiai yra ilgalaikio streso, alinančių dietų bei pakitusio klimato padarinys. Būtinai vertėtų išsiaiškinti priežastį ir pasikonsultuoti su ginekologu. Pas ginekologą vertėtų apsilankyti, jei mėnesinių ciklas yra trumpesnis nei 23 dienos arba ilgesnis nei 35 dienos. Norint išvengti mėnesinių ciklo svyravimo, būtina sveikai maitintis ir vengti stresinių situacijų.

3. Mėnesinių metu jauti didelį skausmą. Jausti skaumą mėnesinių metu - normalu, tačiau jei skausmas yra nepakeliamas ar pakitęs - stipresnis nei buvo kažkada, verta kreiptis į ginekologą. Tokie skausmai gali signalizuoti, jog yra kilęs uždegimas arba gimdoje pasirodė fibromos. Kuo greičiau skubėk pas specialistą.

4. Neįprastas PMS. Prieš mėnesines jausti irzlumą, apatiją, tingulį, padidėjusį apetitą normalu. Visi šie simptomai prilygsta standartiniams PMS simptomams. Vis dėlto jei pastebėjai, jog PMS laikotarpiu tinsta kojos ar rankos, visko gali būti, jog yra sutrikusi inkstų veikla.

5. Mėnesinių metu skauda dubenį. Jei mėnesinių metu maudžia ne pilvą, o dubenį, galima įtarti endometriozę ar dubens uždegimą. Tai rimtos ligos, reikalaujančios gydymo, todėl be specialistų pagalbos pačiai išsigydyti nepavyks.

6. Mėnesinių nebuvo jau seniai. Jei mėnesinės nepasirodo jau ilgą laiką - keletą mėnesių ar net pusmetį, galima įtarti antrinę amenorėją, kuri dažniausiai atsiranda dėl nerimo bei streso. Taip pat amenorėja gali kilti dėl skydliaukės sutrikimų, todėl verta pasitikrinti šį organą. Negydoma antrinė amenorėja gali sukelti sudėtingus, rimtus sutrikimus, kurie lems stiprius negalavimus.

7. Kraujavimas ne mėnesinių metu. Tai pats rimčiausias ženklas, jog organizmas tau nori kažką pasakyti. Kraujavimas iš gimdos ne mėnesinių metu dažnai yra rimtos ginekologinės ligos pranašas ar net žymi onkologinę ligą. Būtinai stebėk šiuos ženklus, jog išvengtum rimtų negalavimų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis